Skip to main content

Numărul tinerilor din Moldova scade, dar cei rămași sunt tot mai dornici de carte. Este concluzia unui studiu al expertului economic, Veaceslav Ioniță. La bază stau doi factori, afirmă specialistul: pandemia, izbucnită în 2020 și, …simplu, interesul sporit pentru educație, ne informeaza Tv6.md.

Potrivit studiului publicat pe 18 septembrie de analistul Veceaslav Ioniță, avem tot mai puțin tineri în țară. Astfel,  dacă în 2015, în Moldova, numărul celor cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani era de puțin peste 250 de mii, în prezent numărul lor s-a redus până la în jur de 150 de mii persoane. Asta ar însemna că avem cu aproximativ 110 mii tineri mai puțini decât acum 8 ani.

Pe de altă parte, aceeași cercetare arată că tot mai mulți dintre tinerii rămași acasă manifestă un interes sporit pentru studiile în una dintre instituțiile de învățământ din țară. Din 2015 și până acum, cifra acestora a crescut de la 35,5% până la 45,7%, iar fenomenul este determinat de doi factori: pandemia din 2020, care a oprit mai mulți tineri acasă, și interesul sporit spre educație, și care se observă în mod special la colegii.

”Înclinația tinerilor de a merge la un colegiu din țară a crescut în prezent față de 2015 de 1,6 ori. În 2015 doar 6,1% din tineri mergeau la colegiu, iar în prezent ponderea lor a crescut până la 9,9%. Interesul față de școlile profesionale a crescu cu 25%. Ambele aceste forme de învățământ au fost cumva umbrite în ultimii ani, dar sperăm că eforturile de reformare a învățământului profesional și cel din colegii va da efectele dorite și tot mai mulți tineri vor alege această formă de pregătire pentru profesia aleasă”, punctează expertul.

Mai mult, analistul afirmă că și interesul de a continua studiile în liceele de la noi din țară a crescut cu peste 50%, iar în universități – cu 13%. Ultima cifră, spune expertul, se explică prin faptul că învățământul superior era și asa ținta de bază a tinerilor. Amintim că în februarie curent, Guvernul a aprobat indexarea burselor de studii pentru elevi și studenți cu 15,7%. Pentru asta, din bugetul de stat a fost alocată suma de 41,8 milioane de lei

Leave a Reply