Skip to main content

Zeci de polițiști au împânzit parcul OrheiLand și i-au împiedicat și intimidat pe copiii și adulții care au mers să se distreze în aer liber. Polițiștii au invocat că sunt obligați să întreprindă măsuri în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Asta deși Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei nu interzice activitatea parcului OrheiLand și nici activitatea școlilor sau a altor instituții, așa cum s-a întâmplat la nivel central.
Oamenii s-au arătat indignați de atitudinea și comportamentul polițiștilor.

„Ne-au alungat. Îi rog pe polițiști să ne explice nouă, părinților, ce să facem cu ai noștri copii, care și așa sunt nevoiți să stea toată ziua în casă? Unde să-și petreacă ei timpul liber, unde să se recreeze?”, a spus o mamă care a venit cu al ei copil la OrheiLand.

„Copiii plâng, s-au speriat când au văzut atâția polițiști. Ne-au alungat de la carusele. Au oprit curentul. Copiii însă vor să se distreze. Ce înseamnă asta? Aceasta este o bătaie de joc! Copiii suferă din cauza politicului! Să vină cei de la Guvern să le explice copiilor de ce nu au voie să se distreze. Nu au niciun drept să ne alunge!”, a spus o bunică care a mers cu nepoții la OrheiLand.

„Nu ne speriați copiii! Să vă fie rușine!”, a spus un alt vizitator al parcului.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a intervenit și le-a luat apărarea vizitatorilor.

„Noi nu punem viața nimănui în pericol. Pe teritoriul OrheiLand se respectă toate normele sanitare, se păstrează distanța socială, teritoriul e mare, sunt șase hectare. Riscul de infectare cu noul coronavirus este zero. Vă asigur că acei copii care fac lecțiile online, stau acasă, apoi merg la magazin sau în vizită la rude riscă să se îmbolnăvească mai repede decât la OrheiLand. Copiii noștri trebuie să aibă unde să-și petreacă timpul liber”, a spus Marina Tauber.

De asemenea, Marina Tauber a declarat că va îndeplini toate procedurile legale, astfel încât toți cei care au comis ilegalități să fie trași la răspundere.

„Nu aveți dreptul să închideți un loc public, în lipsa unei decizii judecătorești sau a unei decizii a autorităților locale. Am impresia că toți polițiștii, care sunt în Moldova, au fost trimiși la OrheiLand. S-au încheiat toate infracțiunile, ei nu au altă treabă decât să stea la OrheiLand, de parcă aici ar fi criminali. Din păcate, poliția execută indicațiile Maiei Sandu. Rușine dna Nemerenco, rușine dna Gavrilița! Guvernul a început să lupte deja cu copiii! Poliția este nevoită să execute niște ordine ilegale. Vom depune demersuri la toate instituțiile abilitate, astfel încât cei vinovați să răspundă pentru acțiunile lor ilegale”, a dat asigurări deputatul Marina Tauber.

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, le-a explicat polițiștilor că acțiunile lor sunt ilegale și lipsite de logică.

„Este un teren amenajat. Noi tot suntem părinți, suntem conștienți de riscurile de îmbolnăvire, dar vă asigur că în acest parc se respectă toate normele sanitare și că nu există niciun pericol de infectare. Noi zilnic depunem eforturi pentru a proteja sănătatea, bunăstarea și confortul oamenilor”, a spus Pavel Verejanu.

În context, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a reiterat că decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei nu interzice activitatea parcului OrheiLand și că această decizie este în vigoare și nu a fost contestată în nicio instanță.

„Noi suntem în stare de alertă timp de doi ani, monitorizăm situația legată de pandemia de coronavirus. Suntem conștienți de toate riscurile. Avem o decizie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei pe care o respectăm. În cazul în care situația se va agrava, vom lua alte măsuri ce se impun”, a precizat Dinu Țurcanu.

Înainte ca poliția să ajungă la OrheiLand, administrația parcului a anunțat, pe Facebook, că sezonul de iarnă la OrheiLand se va încheia duminică, 30 ianuarie. Începând cu ziua de luni, 31 ianuarie, parcul își sistează activitatea și va intra în perioada de pregătire pentru sezonul de primăvară.

Leave a Reply