Skip to main content

Secvențe video exclusive cu interogatoriul ex-șefului adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Mihai Gofman, care a decedat într-un accident rutier luna ianuarie curent. Interviul a fost filmat în 2021, de către avocații lui Ilan Șor, imaginile fiind făcute publice la emisiunea PULS de la Canal 5.

El fusese interogat în cadrul dosarului „Furtul Miliardului”, ca expert și ca funcționar al SPCSB în acea perioadă. Gofman le-a declarat avocaților că „primele semnale de fraudare a sistemului bancar au fost date încă din anul 1992, și se repetau an de an.

MIHAI GOFMAN, ex-șef adjunct SPCSB: Ele erau periodic, până în 2012. Au fost și în 2011, și în 2010, și 2009, și când se încercau diferite tentative, cine să preia controlul asupra Băncii de Economii.

În cadrul aceluiași interviu, Gofman a menționat că lăsarea fără licență a celor trei bănci implicate a fost ultimul pas în această schemă de fraudare.

MIHAI GOFMAN, ex-șef adjunct SPCSB: În loc să păstreze licența acestor întreprinderi, fiindcă ei (statul) sunt majoritatea, trebuia prin acționariatul său să inițieze anumite măsuri și să pună toate organele de sta în funcțiune ca ei să restituie acest prejudiciu care a fost adus. În loc să activizeze organele de stat, ei anulează licențele la aceste 3 întreprinderi. Se primește că acționarii au fost lipsiți de instrumente de a-și păstra și recupera averea.

La întrebarea avocaților dacă aceste trei bănci ar fi fost în stare să restituie prejudiciile aduse în cazul în care nu erau închise, Gofman a răspuns că „da”. Acesta a accentuat că schema a fost pusă la cale de oameni cu funcții publice în stat.

MIHAI GOFMAN, ex-șef adjunct SPCSB: Schema dată era pusă bine la punct de către factori politici cu plasarea oamenilor în funcții de stat, care trebuiau să protejeze schema dată și au dus-o până la capăt.

În cadrul aceluiași interviu Gofman a menționat că s-a adresat de mai multe ori și la Procuratură și la Comisiile din Parlament care investigau cazul, însă nu a fost invitat niciodată la audieri.

Și avocatul Aureliu Colenco a declarat că în timpul examinării dosarului în instanțe, a cerut audierea lui Gofman, însă, la fel, cererile au fost respinse. Prin urmare, avocații au decis să-l audieze în SUA, la fel cum au făcut cu Matei Dohotaru, însă, din nefericire, accidentul rutier în care a fost implicat i-a luat viața.

Declarațiile lui Gofman nu au fost comentate de reprezentanții guvernărilor din acea perioadă și nici de procurori sau judecători.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat pe 13 aprilie, la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Avocații săi au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Leave a Reply