Skip to main content

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care este și comandantul suprem al forțelor armate ale țării, a transmis un mesaj de felicitare în legătură cu împlinirea a 32 de ani de la formarea Armatei Naționale , ne informeaza Alerta.md.

„Astăzi, de Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova, îi felicit pe toți apărătorii țării. Le suntem recunoscători eroilor căzuți în lupta pentru independența țării. Le mulțumim veteranilor, ofițerilor din efectivul armatei, profesioniștilor care sunt mereu la datorie. Le mulțumim și familiilor militarilor pentru că îi sprijină și le sunt alături.

În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri. Crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării. În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate.

Militarii noștri contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate. Datorită profesionalismului și pregătirii ofițerilor noștri, în 2023, am detașat primul contingent de pacificatori în cadrul misiunii ONU de menținere a păcii în Liban. De aproape 10 ani, trimitem militari în cadrul misiunilor KFOR de menținere a păcii în Kosovo. La fel, geniștii moldoveni au instruit geniști ucraineni cum să curețe terenurile minate de agresorii ruși. În toate aceste misiuni solicitante apărătorii noștri ne reprezintă cu demnitate și contribuie la imaginea pozitivă a țării.

La mulți ani, Armata Națională a Republicii Moldova!”, a scris președintele țării.

Amintim că, Armata Națională a fost înființată în 1991, după proclamarea independenței Republicii Moldova.

Leave a Reply