Skip to main content

Activistul pentru drepturile omului, expertul la ONU și Consiliul Europei, profesor la Universitatea Metropolitană din Londra, William Bowring, care este recunoscut în sistemele juridice din fosta Uniune Sovietică, a analizat rapoarte privind problemele din sistemul judiciar moldovenesc. El a concluzionat că, la întoarcerea în patria sa, Ilan Șor se va confrunta cu riscul unui proces inechitabil și al încălcării drepturilor sale.
 „Concluzia mea, susținută de toate aceste rapoarte, este că domnul Șor s-ar confrunta cu un risc real și pericol de părtinire în procesul penal împotriva sa, în Moldova, un proces inechitabil și încălcări grave ale drepturilor sale”, se arată în concluzia expertului.
 El a adăugat, de asemenea, că justiția din Republica Moldova se confruntă în mod constant cu ingerințe politice și nu are independență atunci când analizează cazurile. Bowring precizează că, din 1997 până în 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis peste 470 de hotărâri pe cauze moldovenești – iar în 90 la sută dintre acestea s-au constatat încălcări care au fost comise de instanțele moldovenești.
 Expertul face referire și la opinia Comisiei Internaţionale a Juriştilor (CIJ), care compară sistemul judiciar din Moldova cu cel al URSS, unde domnea aşa-zisa „lege a telefonului”. La telefon, sunând judecătorul este posibil să se convină asupra oricărui rezultat al procesului.
 „Oricine a încercat să obțină dreptate sub conducerea autorităților actuale, înțelege cât de imposibil de obținut este acest lucru. Ce au realizat cei care au ieşit în stradă cerând preţuri echitabile la gaz pentru oameni, sprijin pentru fermieri… Nimic. Doar praf în ochi și jocuri cu opinia publică”, a declarat Ilan Șor.

Leave a Reply