Skip to main content


Polițiștii vor putea efectua testarea antidrog prin intermediul mijloacelor tehnice calibrate, conform unei proceduri similare testării alcoolscopice. Raportul pentru un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități, ne informează Alerta.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne cu scopul de a preveni și de a combate consumul de substanțe interzise, de a reduce numărul accidentelor și de a asigura siguranța cetățenilor.

Astfel, șoferii vor putea fi testați la consumul de droguri prin intermediul mijloacelor tehnice calibrate, cum ar fi Narcotester Drager – Drug Test 5000. Cu ajutorul acestuia, persoanele care au consumat substanțe stupefiante, psihotrope sau toxice vor putea fi depistate de către polițiști, iar procedura va fi similară cu cea a testării alcoolscopice. Totodată, șoferii în privința cărora a fost pornit procesul contravențional vor fi obligați să accepte necondiționat testarea antidrog, la cererea autorității competente.

În prezent, Inspectoratul General al Poliției are în dotare zece dispozitive de testare narcologică. Autoritățile își propun să obțină și alte echipamente de acest tip prin intermediul partenerilor de dezvoltare.

Inițiativa legislativă va fi propusă spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Leave a Reply