Skip to main content

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) ar putea să se pronunțe pe 18 septembrie pe cazul interzicerii Partidului SHOR, scrie publicația Daily Sabah. În articol se menționează că „decizia regimului din Moldova este un atac la adresa democrației și o încercare de a împiedica creșterea rapidă a încrederii în opoziție”, ne informeaza Alerta.md.

Potrivit publicației, politicul Republicii Moldova este zguduit de mișcarea îndrăzneață a lui Ilan Shor, iar această dispută nu mai este una locală, ci ocupă deja scena internațională, după ce politicianul a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și care a ajuns oficial pe rolul instanței.

”Echipa de avocați ai partidului au prezentat un rezumat care se citește ca o narațiune convingătoare – o relatare despre libertăți călcate în picioare și voci reduse la tăcere.
Această confruntare legală se concentrează pe presupusa încălcare a drepturilor cheie ale omului, în special articolele 10, 11 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care sunt gardienii prețioaselor drepturi la libera exprimare, întrunire și asociere, valori prețuite care formează fundamentul oricărei democrații”, menționează publicația.

Jurnalistul descrie că în centrul disputei se află interdicția controversată, impusă Partidului Shor de către guvernul Republicii Moldova la începutul acestui an.

”Guvernul a susținut că Shor ar fi incitat la violență, acuzație pe care partidul o neagă vehement. Pentru a-și susține nevinovăția, Shor a invocat vocile respectaților judecători Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care și-au exprimat îngrijorarea față de fundamentarea argumentelor Curții. (…) Astfel, Shor își propune să-și curețe numele de această pată sumbră. Partidul Shor susține că interdicția nu este doar o represiune de reglementare, ci este o mișcare calculată care urmează să excludă din politica politica moldovenească o formațiune în creștere. Ei subliniază creșterea sprijinului popular reflectat în sondaje, o creștere care ar putea modela alegerile locale programate pentru 5 noiembrie”, se precizează în articol.

Interzicerea formațiunii se va răsfrânge și asupra a peste 800 de aleși, inclusiv 68 de primari, care nu vor avea dreptul să participe la scrutinul din toamnă. Reprezentanții partidului au declarat că lupta lor se referă nu doar la asigurarea supraviețuirii politice, dar și la protejarea esenței democrației în Moldova.

Daily Sabah: ”Cererea partidului prezintă o serie de probe despre presupusul abuz al guvernului, iar vârful acestor dovezi este judecătorul Nicolae Roșca, care ar fi afiliat partidului de guvernare – cel care ar fi orchestrat această scoatere în afara legii a formațiunii. Avocatul Alison McDonald, expert în dreptul internațional al drepturilor omului, este cel care reprezintă în această luptă interesele Partidului Shor. Anterior, juristul a luptat pentru dreptatea și libertatea unor persoane cum este Richard Ratcliffe, în încercarea acestuia de a-și elibera soția din detenția iraniană. (…) Pe tabla de șah politică a continentului, au existat cazuri în care partidele politice s-au confruntat cu guvernele lor și au ieșit învingătoare”.

Leave a Reply