Skip to main content


Cazul interzicerii și lichidării forțate a Partidului Politic „ȘOR”, dar și îngrădirea drepturilor foștilor membri ai formațiunii de a alege și de a fi aleși a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Pe 16 septembrie 2023, compania juridică cu sediul în Londra, Marea Britanie – BCL Sollcitors LLP, oficial a înregistrat cererea împotriva statului Republica Moldova, în baza articolului 34 din Convenția Europeană.

“Declarând Partidul „ȘOR” neconstituțional, Republica Moldova a admis un șir de abateri de la mai multe principii și drepturi fundamentale, garantate de Convenție, cum sunt articolul 10 despre dreptul la opinie, articolul 11 – dreptul la întrunire, articolul 3 din Protocolul I – dreptul la alegeri libere și dreptul de a fi ales”, este menționat în document.

Declarația conține dovezi incontestabile cu privire la acțiunile ilegale ale statului și decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a decis să interzică partidul politic în lipsa argumentelor, în baza unor acuzații mincinoase și a unei presiuni fără de precedent din partea instituțiilor statului și contrar practicii CEDO.

„Ne așteptăm la examinarea cererii cât mai repede, luând în considerare seriozitatea încălcărilor din Convenție și consecințele negative pentru protecția drepturilor fundamentale ale omului”, este subliniat în document.

Amintim că, în urma deciziei Curții Constituționale și a ultimelor schimbări introduse în Codul electoral, sute de cetățeni, membri ai partidului „ȘOR”, au fost lipsiți de dreptul fundamental de a fi aleși, în condițiile în care termenul de înregistrare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023 expiră pe 6 octombrie.

Leave a Reply