Skip to main content

Autoritățile moldovenești nu încetează să marginalizeze producătorii agricoli. Cei din urmă au fost nevoiți să reia protestele.

Partidul „ȘANSĂ” își anunță sprijinul deplin pentru fermieri și condamnă acțiunile Chișinăului! Guvernarea nu cunoaște și nici nu înțelege situația. Habar nu au cum să rezolve problemele fermierilor, ceea ce nu face decât să intensifice nemulțumirea acestora.

Date exacte:

◾️ Chiar și ținând cont de faptul că din Fondul de subvenționare pentru agricultură s-a alocat mai mult de 1 miliard de lei, o mare parte din acești bani au mers pentru achitarea datoriilor din 2022;

◾️ Nu sunt suficiente resurse financiare pentru acoperirea cererilor de subvenții pentru 2023, plus că procedurile de aplicare sunt prea complicate din cauza absenței capacităților manageriale;

◾️ Cele 200 de milioane de lei alocate de guvern pentru suplinirea Fondului de subvenții sunt extrem de puțini pentru a acoperi necesitățile fermierilor care, în ciuda unei recolte bune de cereale în acest an, suferă pierderi din cauza lipsei piețelor de desfacere și a piedicilor întâlnite la vamă, în timp ce încearcă să exporte produsele.

Noi considerăm că este nevoie urgent de ajutat fermierii și de suplinit Fondul cu cel puțin 500 de milioane de lei. Și, în același timp, trebuie simplificate procedurile de aplicare și examinare a cererilor de subvenționare și mecanismul de export a cerealelor.

Dacă fermierii nu vor fi ajutați, situația nu va face decât să se înrăutățească și, în cel mai bun caz, într-un an, va exista o reală amenințare a securității alimentare a întregii țări!

 

 

Leave a Reply