Skip to main content

Asociația Forța Fermierilor a ieșit din nou la protest. De această dată, fermierii au pichetat la Ministerul Agriculturii și al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, nemulțumiți de faptul că o circulară, a ministrului Vladimir Bolea, îi obligă să prezintă un set de acte suplimentare pentru a obține compensații, ne informeaza Tv6.md.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, ”Forța Fermierilor”: “Se cere extrasul pentru fiecare parcelă. Sunt agricultori care la 100 de hectare de grâu au câteva mii de parcele, terenurile la noi sunt parcealizate, sunt care au câte șapte ari acolo și agricultorul trebuie să ia câteva mii de extrase cu numele și prenumele proprietarului, termenul de arendă, cu un teanc de hârtii, cu riscul că vor fi multe greșeli și să vină la AIPA cu acest teanc pentru a primi compensații”.

“Nu în toate primăriile sunt ingineri cadastrali și nu pot să perfecteze aceste acte cu toate numerele cadastrale. Birocrație extraordinară care ne pune în situație să nu putem accesa aceste ajutoare”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț, ne-a scris într-un mesaj că prezentarea actelor ce justifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole este o prevedere legitimă, inclusă anterior și pentru alte măsuri de subvenționare. Potrivit ei, această cerință derivă din deciziile Curții de Conturi, în urma unor verificări privind acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. Mai mult, spune Turculeț, actele cerute pot fi obținute de la primăriii.

”Timp de câteva zile, la AIPA au fost deja recepționate peste 100 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar extern sub formă de motorină și pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022”, a mai precizat Daniela Turculeț pentru Orizont TV. Ea a adăugat că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură acționează în interesul tuturor agricultorilor, bazându-se pe principiile legalității, transparenței și echității între beneficiarii de subvenții.

Leave a Reply