Skip to main content

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a prezentat în cadrul conferinței de presă de astăzi președintele Consiliului de Experți al formațiunii, Octavian Calmîc, fost ministru al Economiei Republicii Moldova, pe care l-a caracterizat drept o persoană care, în toți anii în care s-a aflat în serviciul poporului moldovenesc, nu a dat niciodată un singur motiv de îndoială în privința profesionalismului său. „Domnul Calmîc este strâns conectat la problemele economice moldovenești. El înțelege foarte bine ce trebuie de făcut pentru a îmbunătăți situația din țară”, a subliniat Lungu.

În luarea sa de cuvânt, Calmîc a apreciat drept negativă situația generală din țară, arătând că guvernarea e lipsită complet de viziune strategică la nivel național și sectorial. De asemenea, el a atras atenția asupra lipsei unei politici specifice în cadrul sistemului existent de resurse și cheltuieli. „Lucrurile din țară nu pot fi gestionate în mod predominant prin intermediul Comisiei pentru situații de urgență, iar problemele urgente nu pot fi explicate și motivate doar facând mereu trimitere la situația regională”, a spus el.

Printre problemele economice importante, Calmîc a remarcat exodul masiv al populației (peste 50.000 de persoane pe an), inflația (peste 30% anul trecut), precum și scăderea comerțului și a producției industriale. La fel de alarmantă, potrivit fostului ministru al Economiei, este creșterea excesivă a prețurilor. Se atestă și alte probleme sociale grave, cum ar fi scăderea veniturilor reale și creșterea disproporționată a tarifelor la serviciile comunale față de capacitățile de plată ale cetățenilor sărăciți.

„Timpul nu asteaptă, fiecare zi contează. Dacă totul ar merge bine, nu am interveni. Dar situația descrisă mai sus ne îngrijorează și dorim să ne implicăm și să fim de ajutor”, a subliniat Calmîc.
Sarcinile Consiliului vor include elaborarea de proiecte de lege, decizii, inițiative menite să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor.

Componența completă a Consiliului de experți va fi prezentată ulterior. Liderul Partidului “Șansă”, Alexei Lungu, și-a exprimat încrederea că, sub conducerea lui Calmîc, Consiliul va elabora proiecte care vor contribui la creșterea bunăstării noastre – în sensul cel mai larg al cuvântului – va contribui la îmbunătățirea situației oamenilor din țară. „Această activitate, sunt sigur, va fi realizată cu competență, armonie și cu toată dăruirea”, a spus Lungu.

Echipa Consiliului este formată din experți locali și internaționali și este deschisă oricărei persoane integre. Sunt invitați la cooperare persoane din partea societății civile, a mediului academic și a mediului de afaceri

Leave a Reply