Skip to main content


Locuitorii din mai multe orașe și sate, printre care Chișinău, Sîngerei, Călărași, protestează față de presiunile și încercările autorităților de a închide magazinele sociale „Merișor”, singurele locuri unde oamenii de rând puteau cumpăra produse alimentare mai ieftine. Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a spune regimului Sandu-PAS „Jos mâinile de pe Мerișor”.

În ultimele două luni, magazinele sociale staționare și magazinele mobile ale „Merișor” au fost supuse unor presiuni fără precedent, au fost organizate inspecții multiple, au fost refuzate autorizații de funcționare fără argumente legale, iar plăcuțele de înmatriculare au fost retrase de poliția rutieră de pe magazinele mobile.

Vitalie Cușnir, directorul rețelei de magazine „Мerișor”, a declarat că până în prezent au fost blocate 14 magazine mobile.

„Ne aflăm aici pentru a ne exprima indignarea față de acțiunile polițiștilor care depășesc atribuțiile sale. Patru mașini sunt blocate din cauza că ieri Direcția ANSA Sîngerei nu le-a eliberat autorizație. Tot raionul Sîngerei este blocat. Am sistat serviciile în peste 150 de sate. Asta înseamnă peste 154.000 de locuitori care au rămas fără bunuri de primă necesitate. Au trecut două luni de la inspecțiile zilnice – din partea tuturor organelor. Nu am avut niciodată atâtea inspecții în toată perioada de existență a magazinelor sociale staționare și a celor mobile”, a declarat Vitalie Cușnir.

Toate aceste acțiuni încalcă grosolan legislația în vigoare. După cum a subliniat Vadim Fotescu, deputat din partea Partidului „ȘOR”, legea nr. 131 privind Achizițiile Publice spune că un agent economic este supus inspecțiilor programate o dată pe an, în timp ce inspecțiile neprogramate se efectuează doar în urma unor plângeri, dacă acestea au fost primite de către autoritățile competente și sunt justificate.

„Vedem că timp de 2 luni la rând magazinele sociale sunt inspectate fără temei, fără reclamații înregistrate. Acestora li se pun piedici de către ANSA, poliția rutieră și alte autorități, care din motive neclare scot numerele de la autoturismele, pe care oamenii le așteaptă cu mare nerăbdare în satele unde nu există magazine și nu au posibilitatea de a cumpăra produse alimentare. Suntem astăzi aici pentru a cere autorităților să lase în pace magazinele sociale pentru ca acestea să poată hrăni oamenii. Noi spunem că această putere ar trebui să demisioneze. Nu numai că își distrug adversarii politici prin mijloace ilegale, dar deja lovesc în oamenii de rând, în agenții economici, aruncând economia în colaps total”, a subliniat Vadim Fotescu.

În cei doi ani ai regimului Sandu-PAS, inflația aproape s-a dublat. Familiile cu mulți copii, pensionarii nu-și pot permite lucruri de bază.

„Acesta este genul de sărăcie în care trăiesc astăzi bătrânii și persoanele de vârstă mijlocie. Pentru că acești ticăloși, în doi ani aflați la conducere, au reușit să facă ceea ce niciun alt stat nu a putut face – să dea țara înapoi cu multe decenii în dezvoltarea economică. Aceste magazine sociale erau o șansă pentru mulți oameni cu venituri mici, dar gunoaiele din parlament și președinție chiar au încercat să atenteze la ea”, a declarat Valerii Klimenko, consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului „ȘOR”, care a subliniat că polițiștii care scot plăcuțele de înmatriculare, dispersează protestele pașnice, îmbrâncesc bătrânii și femeile, au aceeași responsabilitate ca și Maia Sandu și partidul de guvernământ.

Deputatul Reghina Apostolova a amintit că magazinele „Merișor” sunt un proiect social, nu politic, care a fost lansat în 2015, când Ilan Șor a devenit primar de Orhei. De atunci, milioane de oameni folosesc aceste magazine, unde pot cumpăra produsele necesare mai ieftin decât în supermarketurile obișnuite.

„Magazinele sociale sunt un ajutor pentru pensionarii noștri și pentru toți cei care au nevoie. Pe de altă parte, magazinele „Merișor” contribuie anual la bugetul țării cu milioane de lei sub formă de taxe și impozite. Dar autoritățile centrale nu pot fi oprite de nimeni și nimic. Au luat de la oameni – le-au luat direct de la gură – pâinea de 1 leu, dar au dublat salariile miniștrilor, judecătorilor – tuturor, celor care sunt în parlament – pentru asta au bani. Dar nu au bani să mărească pensiile, salariile angajaților din sectorul public. Partidul Politic „ȘOR” va rămâne în continuare pe poziții în ceea ce privește solicitarea de a nu pune mâna pe magazinele sociale, care astăzi reprezintă unica șansă de a îmbunătăți situația dificilă a moldovenilor”, a declarat Reghina Apostolova.

Atât la Chișinău, cât și la Sîngerei și la Călărași, sute de oameni, indignați de obrăznicia și ipocrizia regimului Sandu-PAS aflat la guvernare, au scandat „Jos guvernarea”, „Jos Sandu”, „Jos PAS”, „Dați-ne pâine, gata cu spectacolul”.

„Oameni buni, de ce închideți magazinele? Pentru ca o bunică de 80 de ani să nu poată cumpăra o bucată de pâine? Nu puteți face așa ceva. Noi toți cerem – nu faceți asta. Nu închideți magazinele”, a făcut un apel dureros către autorități un locuitor din raionul Călărași.

„Nu vom permite ca magazinele „MERIȘOR” să fie închise. Aici sunt oameni cu studii superioare, ingineri, medici, profesori, muncitori, oameni care înțeleg că în țară s-a instaurat anarhia și această anarhie trebuie nimicită”, a declarat un pensionar din Chișinău.

„Noi suntem pentru Partidul „ȘOR”. Moldova a fost, Moldova este, Moldova va fi!” – a spus un locuitor al capitalei.

Participanții la miting, deputați, consilieri municipali din partea Partidului „ȘOR” au cerut ca magazinele sociale să fie lăsate în pace. S-a precizat că toate acțiunile ilegale vor fi contestate în instanțele de judecată, iar dreptatea va fi restabilită. Magazinele vor continua să funcționeze, iar tonetele mobile vor veni din nou în sate și vor asigura oamenii cu alimentele necesare.

Leave a Reply