Skip to main content


Reprezentanții guvernului se implică prea mult în alegerile locale, lucru care nu a fost observat în scrutinele anterioare. Sunt observațiile analizate de către ex-președintele CEC, Iurie Cecan.

În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, acesta a declarat că este la curent despre faptul că asistenții sociali și reprezentanții guvernului din teritoriu ar primi sarcini suplimentare în contextul alegerilor.

Iurie Cecan, fost președinte CEC: „Constatăm lucruri care nu s-au întâmplat până acum. S-a vorbit și în spațiul public despre faptul că se emit dispoziții al unui ministru, în cazul dat responsabil de domeniul social, privind stabilirea unor sarcini specifice pentru lucrătorii sociali din teritoriu în perioada electorală. Reprezentanții guvernului în teritoriu primesc sarcini specifice privind rolul și implicarea acestora în activitatea Consiliilor electorale de circumscripție de nivelul doi. Fapt care nu s-a întâmplat anterior. La nivel de cancelarie de stat se formează grupuri inter-instituționale, care teoretic, ar trebui să ajute Comisia Electorală Centrală în organizarea alegerilor libere și corecte. Eu până în ziua de azi nu înțeleg cu ce trebuie ajutată comisia și care este rolul acestui grup de lucru”.

Mai mult, Cecan declară că faptul că grupurile formate pe lângă Cancelaria de Stat au acces la listele electorale este un lucru absolut inadmisibil.

Iurie Cecan, fost președinte CEC: „Eu am rămas surprins atunci când secretarul general al Guvernului a declarat de la tribuna de presă că un grup format pe lângă cancelaria de stat a verificat listele electorale. De unde? Cum? În ce condiții? Listele sunt deținute exclusiv pe serverele CEC, în incinta CEC după 10 lacăte, după 4 uși cu acces de amprentă și recunoaștere facială. În ce condiții au fost verificate și în ce temei? Sunt niște acțiuni puerile, copilărești, de a da o senzație de control total și de stabilirea unei atmosfere de frică”.

Deocamdată, nimeni din reprezentanții CEC, dar nici de la Guvern nu au comentat aceste afirmații.

De menționat că După ce Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat în 4 octombrie modificări la Codul Electoral, care interzic unor exponenți ai partidului interzis ”ȘOR” să participe la alegeri, Misiunea de Observare Promo-LEX a constatat un precedent periculos de implicare a Executivului în organizarea și desfășurarea alegerilor, despre care spune că este în măsură să influențeze rezultatele scrutinului și să pună la îndoială legalitatea lor. Acesta nu este singurul reproș făcut decidenților.

Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX: „Nici CEC-ul, se pare, nu a reușit să adopte un aviz pentru acel proiect de lege, în timp ce, în Parlament, în lectura a doua, la prezentarea raportului comisie s-a făcut referință la un aviz al CECului. Nu știm cum și dacă a fost transmis acel aviz, dar, iarăși, considerăm că aceste lacune pot pune sub semnul întrebării calitatea legii, calitatea procesului de adoptare a legii și pot influența desfășurarea procesului electoral, dar și rezultatele scrutinului și percepția generală despre alegeri”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului și cel al majorității parlamentare au refuzat să comenteze raportul Promo-LEX, iar deputatul PAS, Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi nu a răspuns la apelurile noastre.

Leave a Reply