Skip to main content

Este 1 septembrie și deci început de an școlar. Îmbrăcați la patru ace, cu flori în mâini și multe emoții, mii de elevi s-au aliniat, în această dimineață, la careurile festive. Ușor derutați sau, din contra, încrezători au părut copiii care au mers în clasa întâi. Ceilalţi au trăit bucuria revederii cu profesorii şi colegii. O astfel de atmosferă am găsit și la Liceul Teoretic Român Francez ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic Natalia Gheorghiu, ne informeaza Tv6.md.

După o vacanță lungă, școlile din toată ţara și-au deschis ușile. Îmbrăcați la patru ace, cu flori în mâini și multe emoții, mii de elevi s-au aliniat în această dimineață la careurile festive. Ușor derutați sau, din contra, încrezători au părut copiii care au mers în clasa întâi. Ceilalţi, au trăit bucuria revederii cu profesorii şi colegii. O astfel de atmosferă am găsit și la Liceul Teoretic Român Francez ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic Natalia Gheorghiu.

Sunetul de clopoțel a răsunat peste tot în țară, astfel dând de știre că a început anul școlar.

Curtea Liceului Teoretic Gheorghe Asachi din Chișinău a devenit una practic neîncăpătătoare. Cei mai emoționați și plini de așteptări au fost micuții din clasa întâi, care au pășit pentru prima dată pragul școlii.

“Azi e ziua importantă, prichindeii cei mai mici merg la școală prima data, și ce-s vajnici și voinici”.

“Ghiozdanul cu caiete. E pregătit de-acasă. Cu prima-nvățătoare, noi multe vom învăța și în anii de școală, ea ne va îndruma. Colegi, eu vă doresc succese și hai să fim ascultători”.

Speranțe mari au și părinții lor, care de pe margine, le-au transmis dragoste şi susţinere.

“Avem emoții mari pentru că e un nou început pentru noi, fetița merge în clasa întâi. Are emoții pozitive, merge în lumea cunoștințelor”.

“Parcă noi am merge în clasa întâi. Suntem bucuroși și cu emoții frumoase”.

Cei obișnuiți cu astfel de careuri, și anume elevii claselor a 12-a, la fel au fost cu emoțiile pe față. Iar asta din motiv că vara viitoare îi așteaptă examenul de bacalaureat.

“Sunt foarte emoționat, abia am așteptat clipa asta. Doamne ajută!”

După partea festivă, elevii au mers în clase, iar prima lecție s-a desfășurat cu genericul ”Moldova Europeană”.

Fiecare dintre voi va trebui să asocieze Republicii Moldova un simbol. Pe mijlocul acestei hărți, va trebui să desenați acest simbol – fie un strugure, fie ce vreți voi, cu ce asociați R.M.

Și la liceul Natalia Gheorghiu din capitală am găsit emoții și dorința de noi cunoștințe.

Cu un mesaj de felicitare cu prilejul începerii noului an de studii, a venit și ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Într-un comunicat postat pe site-ul instituței, acesta a menționat că oamenii sunt cea mai importantă resursă în societate. De aceea, politicile educaționale pe care le promovează Ministerul Educației și Cercetării sunt centrate pe oameni.

“Echipa noastră va depune tot efortul ca să creștem prestigiul profesiei de pedagog, să apreciem oamenii valoroși din sistemul educațional și să atragem tineri cu vocație. Vom lucra la crearea condițiilor mai bune pentru toți în școală, astfel ca fiecare elev să se simtă în siguranță și să descopere plăcerea de a învăța. () Vă doresc tuturor un an plin de realizări frumoase, descoperiri și competențe noi”! a precizat ministrul în postarea sa.

Potrivit datelor, peste 300 de mii de copii ai fost înregistrați în noul an de studii în cele peste 1200 de școli.

Leave a Reply