Skip to main content

Nu este necesar să ne împrumutăm pentru a moderniza infrastructura rutieră din țară. Cele peste 10 000 km de drumuri pot fi reabilitate calitativ din resurse proprii și într-un termen scurt. Pentru aceasta este nevoie de a îmbunătăți legislația din domeniu, de a reîntoarce carierele satului, de a cumpăra materie primă și de a înființa în fiecare raion câte o companie de construcție a drumurilor urbane. Despre aceasta a vorbit președintele Partidului “ȘOR”, Ilan Șor, în ediția de ieri a emisiunii „ȘOR Live”.
Politicianul și-a împărtășit experiența realizării acestui concept în Orhei. O asemenea întreprindere a fost creată după ce a fost ales primar, în 2015. Aceasta a permis reabilitarea completă a 95% din infrastructura rutieră orașului Orhei, până în prezent. Lucrările de reparație continuă, iar în fiecare săptămână sunt inaugurate noi străzi.
“În primul rând, am creat prima companie de construcție a drumurilor urbane din Republică. Am achiziționat pavele de asfalt, freze, role și alte echipamente necesare. Am invitat și o companie mare care, în parteneriat cu orașul, a construit o stație de beton asfaltic. Acest lucru ne-a permis, în primul rând, să reducem costurile cu 30%, iar în al doilea rând, să creăm noi locuri de muncă în Orhei. Dar, cel mai important, acest lucru a făcut posibilă construirea și repararea drumurilor imediat și neîntrerupt”, a explicat Ilan Șor.
Ilan Șor a propus crearea companiilor de construcție a drumurilor urbane la nivel național.
”70% dintre drumurile naționale sunt locale. Guvernul susține că jumătate sunt permanente sau semipermanente. În realitate, acolo sunt gropi. Totodată, 3 mii și jumătate de kilometri de drumuri sunt doar pământ. Iar majoritatea drumurilor secundare și private sunt albe”, a precizat Ilan Șor. Fenomenul corupției este cauza principală a degradării infrastructura rutiere, a afirmat Ilan Șor. “Pentru a obține un contract, se organizează o licitație de 2 luni. Se termină fie cu victoria unui antreprenor fără scrupule, fie printr-un litigiu îndelungat. Și nimeni nu construiește drumuri”, a opinat Ilan Șor.
Politicianul a spus că va pune capăt fărădelegilor din domeniul construcțiilor drumurilor în localitățile conduse de persoanele care susțin programul lui.
“Vă garantez că în acele localități unde câștigă candidații care mă susțin pe mine și programul meu, vom finanța proiecte pentru crearea unei companii de construcție a drumurilor”, a declarat Ilan Șor. În acest context, Ilan Șor a promis că va reabilita toate drumurile din țară în doar doi ani, dacă va obține sprijinul populației. “Cetățenii noștri vor putea uita pentru totdeauna de drumurile albe, când pe timp de ploaie, oamenii sunt nevoiţi să meargă prin noroi pentru a ajunge la şcoală, la medic sau la o staţie de transport”, a declarat politicianul.
Ilan Șor a deconspirat și mitul, promovat intens de regimul criminal Sandu-PAS, potrivit căruia Uniunea Europeană investește în reabilitatea drumurilor din țară. În realitate, împrumuturile acordate țării noastre pentru modernizarea infrastructurii îmbogățesc companiile europene. Republica Moldova achită însă foarte scump pentru proiectele de infrastructură rutieră realizate cu „suport” european. Plățile pentru dobânzi sunt cheltuieli adiționale, puse pe umerii cetățenilor.
„În 90% din cazuri, aceste împrumuturi sunt acordate în condițiile de lucru cu o firmă de consultanță europeană și un contractor european. Ambele condiții cresc costul proiectului de cel puțin 2 ori. Astfel, în loc de 10 km de drumuri, în cel mai bun caz obținem 5. În același timp, noi și copiii noștri vom plăti dobânzile la aceste împrumuturi”, a explicat Ilan Șor.
De asemenea, Ilan Șor a remarcat că Republica Moldova dispune aproape de toate condițiile și resursele necesare pentru a moderniza infrastructura rutieră la nivel național, și nu este necesar să se împrumute. În acest scop, statul trebuie să-și recupereze carierele și să cumpere materia primă necesară reabilitării drumurilor.
“Avem materia primă necesară, cu excepția bitumului. Carierele ar trebui returnate statului și să servească intereselor oamenilor. Acestea oferă materii prime gratuite pentru fabrici, reducând astfel costul final. Astfel, în loc de 5 km de drumuri „europene”, vom construi 15-17 km cu aceeași bani și de aceeași calitate. Putem cumpăra rapid și ieftin bitum din Rusia și Belarus, dacă nu stricăm relațiile cu ei”, a menționat politicianul.
În concluzie, Ilan Șor a reiterat că proiectele de infrastructură rutieră pe care le realizează împreună cu echipa lui în Orhei reprezintă o dovadă incontestabilă a bunelor lui intenții față de societate. „Acestea nu sunt promisiuni goale. Există o dovadă vie a tuturor acestor lucruri. Lucrăm în folosul oamenilor”.

Leave a Reply