Skip to main content

Agricultorii din mai multe raioane ale țării ar putea ieși din nou la protest, luni, 19 iunie, însoțiți de tehnica agricolă.

Aceștia sunt nemulțumiți că, pe parcursul săptămânii curente, negocierile cu autoritățile nu au avansat, a declarat pentru Radio Moldova președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală transmite radiomoldova.md

Acesta a menționat că o parte din agricultori vor protesta în capitală în fața Parlamentului, Guvernului și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, iar alții – pe drumurile din țară.

„Vom ieși la protest de luni, săptămâna aceasta nu au avut loc discuții cu reprezentanții Guvernului și revendicările rămân aceliași”, a menționat Ion Plămădeală.

De cealaltă parte, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat pentru Radio Moldova că autoritățile au întreprins mai multe măsuri de fortificare a sectorului agricol.

Totodată, ministrul Vladimir Bolea va efectua o vizită de lucru la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a discuta cu oficialii europeni despre problemele agricultorilor din țara noastră și a găsi finanțare suplimentară pentru subvenționarea fertilizanților.

„Interdicții la importurile de cereale ucrainene în Republica Moldova nu vom pune, deoarece nu este o argumentare bazată pe cifre. Pe viitor ne orientăm să diminuăm costul lor de producție, prin restituirea accizei la motorină, 3 lei și 10 bani la fiecare litru. De asemenea, se restituie TVA în contul datoriilor față de stat, plus la aceasta se face și restituire TVA. Totodată sunt și subvențiile din partea statului. În ceea ce ține de subvenții la fertilizanți, reiterez că avem alocați 100 de milioane de lei, mai căutăm bani și vom veni și aici cu subvenții”, а menționat Vasile Șarban.

Amintim că fermierii au organizat mai multe acțiuni de protest în ultimul an, cerând ajutor de la stat pentru a face față crizei și inflației.

Pe 7 și 8 iunie aceștia au manifestat pe mai multe drumuri naționale, însoțiți de peste 500 de unități de tehnică agricolă. Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a decis să reia negocierile cu Guvernul. Sectorul agricol a fost afectat de secetă, de război, de scumpirea carburanților și de importul de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine.

 

Leave a Reply