Skip to main content

Astăzi este Ziua Națională a Culturii, zi în care se împlinesc 172 de la nașterea lui Mihai Eminescu.
Trec anii, iar scrierile lui nu doar că nu își pierd valoarea, ci devin tot mai prețioase. Mihai Eminescu este un poet, prozator și jurnalist universal. Versurile lui descriu într-o formă atât de simplă lucrurile cel mai greu de explicat. În poeziile sale trăiesc într-o armonie perfectă iubirea în toate formele ei posibile, știința și, nu în ultimul rând, Dumnezeu.

Eminescu a fost un vizionar excepțional. Cu un secol și ceva în urmă, în scrierile sale politice, ne-a atenționat despre pericolele unei clase politice infecte, ne-a atenționat să ne ferim de politicienii impostori, lași, prefăcuți și falși patrioți.

„Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară…”.

Din păcate, acești politicieni care astăzi conduc această bucată de pământ, politicieni care și-au clădit carierele politice doar cu fraze lustruite și care nu sunt capabili să construiască nimic trainic, îi mint în continuare pe oameni. Minciuna lor însă nu va trece. Oamenii încep să cunoască adevărata lor față și nu va dura mult până când îi vor mătura pe toți.

Deși s-au scris atâtea despre el, Eminescu încă nu este pe deplin înțeles și, asemeni unei stele care a răsărit în galaxii îndepărtate, vor trebui mii de ani să curgă până când vom vedea adevărata lumină lăsată de acest mare om și să ne mândrim că putem vorbi aceeași limbă pe care a vorbit-o și să împărtășim aceeași valori.

 

Leave a Reply