Skip to main content

Dacă guvernarea m-ar fi ascultat, astăzi carburanții ar fi fost de două ori mai ieftini. Liderul Partidului „ȘOR”critică puterea, după ce prețurile la carburanți au ajuns la un nivel record. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor susține că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă cei care conduc țara acceptau propunerea sa privind instituirea monopolului de stat la importul produselor petroliere. În consecință, politicianul cere demisia guvernării.

„Gazul se scumpește, curentul se scumpește, au decis să scumpească și creditele, parcă și-ar fi propus să-i omoare pe oameni cu zile. Cum poți să stai și să urmărești pasiv cum țara, pe care ai promis să o fericești, se sufocă la propriu? Dacă actuala și fostele guvernări m-ar fi ascultat, am fi putut face astfel încât benzina și motorina de fie de două ori mai ieftine. Am fi putut crea o mega rețea de benzinării de stat, care să le asigure concurență rechinilor de pe piața petrolieră și să-i coboare cu picioarele pe pământ”, a scris Ilan Șor într-o postare pe facebook.

Declarația vine în contextul în care, prețurile la carburanți au înregistrat un record, ajungând la 22 de lei pentru un litru de benzină și aproape 19 pentru motorină. Politicianul insistă în continuare pe faptul că cea mai bună soluție ar fi instituirea monopolului de stat în cazul domeniilor strategice, inclusiv în privința importul de produse petroliere. În context, Șor susține că cea mai bună soluție este înlăturarea urgentă a PAS de la putere.

Iar fostul lider al socialiștilor, a criticat decizia Băncii Naționale de a scumpi creditele.

„Banca Naționala este banca centrală și independentă a Moldovei sau este o filială a FMI, aflată sub control extern?” Se întreabă Igor Dodon pe facebook care susține că BNM a decis să majoreze rata de bază cu 2 puncte procentuale fapt care va duce la scumpirea creditelor și, drept consecință, la creșterea și mai mare a prețurilor.

Platdormei DA, Alexandru Slusari susține că guvernarea trebuie să dubleze compensațiile pentru consumătorii cu venituri mici și mijlocii. Altfel, se așteaptă colapsul sistemului de plată pentru gaz plus revolta socială, iar oamenii vor veni cu facturile la ușa biroului lui Spânu. Moldova plătește scump pentru incompetența unui ministru afiliat Moldova Gaz/Gazprom!, a conchis Slusari.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu, nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre. Iar consilierul vicepremierului Spînu, Alina Merlici, ne-a spus că nu comentează declarațiile politicienilor.

Anterior, premierul a declarat că nu există motive pentru demisia Guvernului și că Executivul va veni cu noi compensații pentru consumatori, dacă prețurile vor crește.

 

 

Leave a Reply