Skip to main content

Asociația Forța Fermierilor spune că semnalul lor despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, transmis o săptămână în urmă autorităților, nu a fost auzit. Astfel, ei anunță că inițiază consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele, pentru a solicita autorităților introducerea unui moratoriu la achitarea datoriilor.

Potrivit unui comunicat emis de Forța Fermierilor, procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii este în toi. Ei afirmă că câteva companii transnaționale mențin prețurile la grâu și orz în Moldova la cel mai jos nivel din regiune. Mai mult, spun ei, și creditorii îi vânează și cer achitări imediate ale datoriilor, profitând de ocazia unor prețuri extrem de mici la materia primă.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Prețurile așa și nu cresc, rămân la nivelul de 2,5 lei, 2,6 lei plus minus. Recoltarea se apropie de sfârșit, dar din cauza că agricultorii nu prea se grăbesc să vândă producția, băncile presează cu creditele, cu dobânzile și chestia asta îi pune în situația ca agricultorii să fie nevoiți să vândă cu aceste prețuri mizere”.

 

În acest context, Asociația Forța Fermierilor anunță că pornește consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele și imediat după finalizarea lucrărilor de recoltare a culturilor de primă grupă va fi convocată ședința lărgită a Consiliului organizației. În cadrul acestei întruniri va fi luată decizia privind acțiunile de mai departe, în condițiile refuzului autorităților să discute problema introducerii moratoriului la achitarea datoriilor fermierilor micro, mici și mijlocii, măsuri, care potrivit fermierilor, îi poate salva de insolvență.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Cerința noastră care ar fi către structurile statului este ca să ne întoarcem la propunerea cu morotariul asupra creditelor, asupra dobânzilor, asupra datoriilor față de toți furnizorii până se vor stabili prețurile la cereale, când agricultorii vor putea vinde producția la un preț cât de cât, ca să poată să aibă posibilitatea de ași achita datoriile”.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturi, Vasile Șarban susține că propunerea fermierilor trebuie discutată și examinată la nivel de Ministerul Finanțelor, Inspectoratul Fiscal și Ministerul Agriculturii.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la MAIA: „Un lucru este cert, noi ne orientăm spre niște acțiuni, solicităm niște acțiuni care nu știm dacă vor rezolva problema. Agentul economic care este în incapacitatea de a achita niște credite și eu pot să fie criticat dur pentru aceste cuvinte, îmi dau seama, dar noi să ne gândim din punct de vedere economic ce o să facă el în cazul în care în toamna anului acesta va fi secetă, el nu va putea însămânța, nu va avea bani mai departe cu ce să procure semințe, fertilizanți, motorină, plata muncitorilor și altele. Cine în continuare va achita aceste datorii ale agentului economic? Noi trebuie să înțelegem odată și pentru totdeauna: 1. este vorba de cooperare și 2. reformarea businessului în agricultură. Noi nu putem admite ca agentul economic să se ocupe doar de producția de cereale și în același timp să fie unul micro sau mic. Este imposibil asta și trebuie să înțelegem că nu este viabilitate”.

Mai mult, Vasile Șarban declară că în Republica Moldova, de la an la an există tot mai puține precipitații, iar în aceste condiții, agentul economic trebuie să se orienteze și spre alte culturi.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la MAIA: „Să-și lărgească gama de culturi în cadrul întreprinderilor lor. Nu este posibil de dezvoltat agricultura doar cu o cultură sau trei culturi. – Care este rezultatul vizitei domnului ministru la Bruxelles? – Avem același răspuns că ei vor examina solicitările noastre și ne dorim foarte mult ca ele să fie examinate mai rapid pentru că lucrurile nu rabdă”.

Amintim că în data de 27 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că își întrerupe protestele pâna la 1 august. Asta după mai multe întrevederi la Guvern între fermieri și reprezentanții puterii. Organizaţia a înaintat Guvernului trei revendicări, care urmează să fie îndeplinite până pe 1 august. Este vorba de identificarea banilor pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii, în valoarea de 3000 lei per hectar de culturi de primă grupă; aducerea din România a motorinei tot pentru această categorie de producători, care au suferit de pe urma secetei de anul trecut; și introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu până în 31 decembrie curent la penalitățile și comisioanele la credite. Vizați sunt cei la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90 procente.

Ministrul Agriculturii a declarat atunci că Executivul poate aloca doar 200 milioane lei pentru subvenții din ce 700 de milioane ceruți de fermieri. Vasile Bolea a discutat problema agricultgorilor și la Comisa Europeană, căreia i-a cerut un sprijin de 50 milioane de euro. Instituția declarase că va studia calculele oferite de Republica Moldova și, în baza analizelor, va examina soluțiile de sprijin.

Leave a Reply