Skip to main content


Puterea se teme de rezultatele următoarelor alegeri, și asta pentru că au eșuat practic în toate domeniile. De această părere este politologul Zurab Todua. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, acesta a adus și exemple complexe de eșec, în opinia lui, făcut de actuala guvernare, ne informează tv6.md.

ZURAB TODUA, politolog: Gazul, până în prezent îl procurăm de la Gazprom, o parte, o altă parte vine din Grecia, dar în mare parte și acesta este cumpărat de la Gazprom și se amestecă cu gaz lichefiat. Dar, de facto ne mințim singuri pe noi. Cumpărăm același gaz rusesc, dar plătim mai mult, pentru că compania din Germania are partea sa de venit. De ce cetățenii R. Moldova trebuie să plătească mai mult decât cetățenii Germaniei, Franței sau Austriei pentru gaz. Ce, noi suntem cea mai bogată țară din Europa?

Mai mult, Todua spune că există riscul ca parcursul european să fie compromis anume de actuala putere.

ZURAB TODUA, politolog: Nu întâmplător, puterea se teme de rezultatele următoarelor alegeri din 5 noiembrie, pentru că sunt motive să presupunem că rezultatele nu vor fi așa cum le-ar plăcea celor de la PAS și doamnei președinte. Pentru că doi ani este un termen pentru care trebuie să răspunzi de rezultate. Partidul de guvernare are o mare responsabilitate, și există riscul ca acest vector pro-european să fie compromis așa cum a fost compromis de Alianța pentru Integrare, când s-a finalizat cu știți voi ce. Eu îi compătimesc pe cei din partidul de guvernare, pentru că ei nu au ce să facă, ei sunt nevoiți să-și întărească poziția în ajun de alegerile locale. Din păcate, în toate direcțiile sunt probleme mari.

Deocamdată, aceste declarații nu au fost comentate de către reprezentanții actualei guvernări.

Menționăm că în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova, care s-a desfășurat în ziua de 17 octombrie la Chișinău, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că “Cu ajutorul prietenilor Moldovei, am reușit lucruri care păreau irealizabile cu câțiva ani în urmă: Instituțiile noastre sunt pregătite să asigure ordinea și securitatea în țară, cumpărăm gaze naturale din mai multe surse și nu mai permitem să fim șantajați prin intermediul resurselor energetice, alocăm bani pentru cei mai vulnerabili, sprijinim deschiderea afacerilor, modernizăm cu pași rapizi rețeaua rutieră și avem planuri mari, bine puse la punct, pe care le-ați auzit astăzi”.

Leave a Reply