Skip to main content

Festivități de amploare la Orhei, unde sa sărbătorit cu mult fast Ziua Independenței Republicii Moldova. Ceremonia a început de dimineață, la ora 10:00, cu depuneri de flori la monumentul participanților la luptele pentru independență. La ea au participat reprezentanți ai administrației raionale și locale, deputați, consilieri ai Partidului „ȘOR” și veterani.

Sărbătoarea a continuat cu un marș spre scuarul central al orașului Orhei, la care au participat mii de oameni, în port național, cu drapele și stegulețe ale țării. În scuar, lângă monumentul domnitorului Vasile Lupu, a fost instalată o scenă, de pe care oficialii au salutat mulțimea și au rostit discursuri, după ce o fanfară a interpretat imnului de stat al Republicii Moldova.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că Republica Moldova este singura din fosta URSS, care și-a consfințit independența prin sânge. „În cei 32 de ani de independență, Republica Moldova a crescut o nouă generație de intelectuali și o nouă elită financiară. Din păcate, nu a reușit să edifice o nouă elită politică, adecvată, care să reprezinte cu adevărat interesele țării. Astăzi, Republica Moldova duce o luptă pentru independența economică. Aceasta este cea mai mare provocare a momentului”, a menționat Dinu Țurcanu.

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a remarcat că actuala guvernare a devalorizat noțiunea de independență și calcă în picioare valorile naționale. „Vedem asta prin lucrurile care merg prost în țară. Pensionarii nu-și permite să se alimenteze și să se trateze. Vedem cum tinerii pleacă peste hotare. Oare o astfel de independență ne-am dorit? Singurul care a demonstrat cu adevărat independență este Ilan Șor, care a ajutat municipiul Orhei să nu mai stea cu mâna întinsă și să se îndatoreze”, a spus Pavel Verejanu.

Ziua Independenței îi unește pe toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei plecați peste hotare, a declarat reprezentanta lui Ilan Șor la Orhei, Cristina Cojocari. „Iubirea de țară, patrie și neam este nemărginită. Dorul este cel care ne aduce mai aproape de casă și oamenii dragi. Trăim într-o țară liberă. Avem dreptul să vorbim în limba maternă. Aceste libertăți și drepturi sunt cele mai sacre moșteniri lăsate de străbunii și părinții noștri, care au luptat cu demnitate, verticalitate, până la ultima suflare și merită pe deplin toate onorurile”, a notat Cristina Cojocari.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu a amintit că independența este unul dintre principalele fundamente democratice pentru orice stat. „Independența trebuie să fie pe toate dimensiunile – și politică, și economică, și socială. Cu regret, constatăm astăzi că guvernarea se subordonează pe deplin ordinelor venite din exterior și toate structurile puterii execută aceste ordine. Poporul oricum își dorește independență, iar asta înseamnă că așa va fi. Suntem convinși că va veni acea zi, când Republica Moldova își va obține independența cu adevărat și toți cetățenii se vor mândri cu faptul că locuiesc în această țară minunată”, a subliniat Vadim Fotescu.

Cu mult entuziasm și aplauze, mulțimea a întâmpinat discursul lui Ilan Șor, care a transmis un mesaj în limba de stat. „Dragi concetățeni, în 32 de ani, politicienii au adus Moldova la sărăcie și dependență totală. Chiar și strănepoții noștri datorează lumii întregi. Eu am posibilități. Voi construi un neam bogat, un neam de moldoveni și nu vom depinde, niciodată, de nimeni”, a promis Ilan Șor.

După miting, participanții s-au încolonat și au mărșăluit spre cel mai mare parc de distracții din țară – OrheiLand. Ei au fost întâmpinați de către noua mascotă a Orheiului – Mr Orhi, care a ajuns la locul evenimentului pe o barcă, fluturând în mâini drapelul național. Întreaga zonă a fost transformată într-un oraș al copilăriei, unde cei mici au avut parte de personaje din basm, dulciuri, concursuri și numeroase distracții. Pentru adulți, are loc un târg al obiectelor făcute de meșterii populari.

Până la ora 17:00, pe scena parcului de distracții au evoluat colective artistice locale, iar seara au evoluat artiști naționali și legendara C.C. Catch, cu un concert incendiar al hiturilor din anii 80. Sărbătoarea sa încheiat cu un grandios show al focurilor de artificii.

Leave a Reply