Skip to main content

Sesizarea Guvernului pentru scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR” trebuia respinsă ca inadmisibilă. Asta spune judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Poziţia acestuia se conţine în partea motivaţională a decizie Curţii Constituţionale. Potrivit lui, cerințele și argumentele autorului sesizării referitoare la neconstituționalitatea formațiunii politice nu sunt întemeiate și justificate în conformitate cu standardele internaționale. De cealaltă parte, magistraţii care au luat decizia susţin că formațiunea politică a militat împotriva „principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova”.

Potrivit opiniei judecătorului Vladimir Țurcanu, care a fost publicată pe site-ul Curții Constituționale, argumentele autorului sesizării vizează o problemă de legalitate a activității Partidului politic „ȘOR”, chestiune care trebuie soluționată de alte autorități publice competente și nu țin de competența Înaltei Curți.
În același timp, magistratul susține că potrivit jurisprudenței Curții Europene, orice măsură luată împotriva unui partid politic afectează atât libertatea de asociere, cât și democrația în sine.

„Probele prezentate de autor în cadrul examinării cauzei în fond nu sunt suficient de convingătoare și plauzibile pentru justificarea în prezenta cauză a caracterului excepțional, necesar și proporțional al interzicerii partidului politic în discuție. Autorul sesizării nu a demonstrat existența unei „nevoi sociale imperioase” sau a unui pericol iminent care ar putea afecta pluralismul politic, statul de drept, suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova, mentionate în articolul 41 alin. (4) din Constituție”, se arată în opinia lui Țurcan.

Judecătorul a mai precizat în declarația sa că „nu s-a constatat că acțiunile și mesajele partidului în discuție au un caracter violent”.
Mai mult, magistratul declară că „argumentele autorului sesizării vizează, de fapt, o problemă de legalitate a activității Partidului politic „ȘOR”, în special cea cu privire la finanțarea ilegală și netransparentă, chestiune care trebuie să fie soluționată de alte autorități publice competente și nu țin de competența Curții Constituționale”.
„Hotărârea Curții Constituționale care are ca obiect verificarea constituționalității unui partid politic nu poate fi fundamentată pe înscrisuri din dosare penale nefinalizate, în lipsa unor sentințe irevocabile pronunțate de instanțele competente de drept comun (tribunale independente) pe fapte imputate partidului. () Prin urmare, consider că această sesizare urma să fie respinsă ca inadmisibilă”, a conchis magistratul în opinia sa.

Am încercat să obţinem o reacţie de la Guvern, dar purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la telefon. Nici avocatul Executivului nu a răspuns la apelurile noastre şi nici la mesajul expediat.
Judecătorii Înaltei Curți își argumentează însă decizia prin faptul că formațiunea politică a militat împotriva „principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova”.

Argumentele sunt menţionate pe 64 de pagini.
„Motivele Guvernului prezentate pentru verificareaconstituționalității Partidului Politic „Șor” pot fi generalizate în 3 motive principale: criminalitatea fondatorului Partidului „Șor”,a deputaților care reprezintă Partidul „Șor” și a membrilor acestuia; neregulile repetate,continue, în proporții considerabile legate de finanțarea netransparentă a partidului politic, analizate și/sau sancționate de autorități naționale și internaționale, care nu au avut niciun efect și nici nu au condus la corectarea comportamentului Partidului Politic „Șor”, și acțiuni și declarații care sugerează aplicarea violenței coordonat, în scopul răsturnării sau schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova. Așadar, potrivit Guvernului, Partidul Politic „Șor” militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității și independențeiRepublicii Moldova”, se arată în hotărârea Curţii Constituţionale.
Partidul Politic „Șor” a declarat în repetate rânduri că nimic din statutul sau din programul formaţiunii nu demonstrează, direct sau indirect, că intențiile, scopurile sau activitățile partidului sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În data de 19 iunie iunie, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul “ȘOR” după ce Guvernul a depus o sesizare prin care a cerut scoaterea formațiunii în afara legii. Executivul consideră că formațiunea politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și au pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Reprezentanții formațiunii politice sunt siguri că nu au fost prezentate astfel de dovezi, precizând că se vor adresa la CEDO. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid politic este scos în afara legii.
Partidul ”ȘOR” a declarat anterior că intenția de scoatere a sa în afara legii înseamnă „lezarea drepturilor” alegătorilor care şiau dat votul pentru formațiunea politică și este un „atentat la pluralismul de opinie”.De menționat că judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au avut opinii separate.

Leave a Reply