Skip to main content

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, care a susținut-o pe Maia Sandu în campania electorală, cere puterii PAS ca în regim de urgență să lichideze raioanele. Edilul a declarat, marți, la Adunarea Generală a Autorităților Publice Locale, că decizia de a pune capăt existenței raioanelor poate fi luată fără mari eforturi de majoritatea din Parlament.

”  Dacă este o înțelegere clară pe acest eșichier și noi, primarii, CLAM, considerăm că este, de ce nu am face în regim rapid prin Parlament? Înțeleg că nu există încă majoritate parlamentară constituțională, dar am putea revalorifica 4-5 regiuni fără acordarea dreptului de politizare excesivă a lucrurilor. Reducerea celor 32 de entități administrativ-politice ar aduce bugetelor încă câteva miliarde de lei și ar fi putut oferi APL -ului o dezvoltare pe potrivă”, a spus primarul.

De asemenea, Cojocaru afirmă că după raioane, în patru ani trebuie să fie efectuată și o ”amalgamare” a satelor, iar acolo unde nu se va reuși pe cale naturală să intervină politicul.

În ceea ce ține de APL I am putea oferi un ciclu electoral pentru amalgamare voluntară, ca peste un ciclu să revenim și aici la normalitate, iar acolo unde nu s-a reușit, să intervină factorul politic. În caz contrar, avem doar incertitudini și cheltuieli enorme de bani pe paraziți politici”, a spus Cojocaru.

La sfârșitul anului trecut, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reforma administrativ-teritorială va fi înfăptuită până la următoarele alegeri locale generale. Potrivit liderului interimar PAS, subiectul va fi pe ordinea de zi politică a guvernării în anul 2022. În opinia lui Grosu, dacă până în 2023 nu vor fi micșorate numărul localităților din Moldova, atunci reforma nu va mai putea fi realizată până în 2027, când va expira mandatul celor aleși la scrutinul din 2023.

telegraph.Md

Leave a Reply