Skip to main content

Igor Dănilă din satul Gălășeni, raionul Rîșcani a decis să facă agricultură în 2011. Pe atunci avea 7 hectare de teren agricol și reușise să-și procure un tractor. Acum bărbatul are 200 de hectare de teren și gestionează o gospodărie agricolă. Anul acesta fermierul spune că e într-o situație fără precedent. Deși a avut parte de un an roditor, nu are venituri din cauza situației de pe piața cerealelor.

IGOR DĂNILĂ, agricultor: „Cultivăm porumb, floarea soarelui, orz și grâu. Porumb avem 55 de ha, floare avem 90 și grâu 45. Anul acesta stăm binișor, am avut precipitații, este bine, până când este bine. Vedem cu floarea și porumbul, dar până când se arată bine, câmpurile sunt frumoase și așteptăm și roadă bogată. Dacă anul trecut, după recoltare, am vândut grâu cu 5,05, anul acesta, până când prețul la grâu este 2,50, este la jumătate. Dar cheltuielile sunt în jumătate mai mult decât anul trecut.”

Premierul, Dorin Recean, aflat într-o vizită de lucru în nordul țării, a ținut să menționeze că pentru a ieși din această situație va fi revizuit mecanismul de subvenționare, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Noi subvenționăm agricultura, noi subvenționăm această lucrare, după care acest produs se duce la export, așa cum este, cu marja asta micuță. Dar se primește că noi subvenționăm pâinea ieftină a cuiva de la export. Trebuie să schimbăm acest lucru. Dacă acest grâu s-au duce mai departe chiar în zootehnie, mai adaugi valoare, și mănânci carnea ceea de pe loc. Dar așa eu ce fac, subsidiez grâul, îl trimit, acolo unde-l trimit hrănesc o pasăre, hrănesc un animal și aduc carnea înapoi. Cât grâu trebuie să export, ca dă aduc carne nesubsidiată aici la mine acasă?”

În acest an, agricultorii din nordul țării strâng aproximativ 5 tone de grâu la hectar.

Leave a Reply