Skip to main content

Deputatul PAS Radu Marian a sugerat, în contextul rezultatelor Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor că sute de școli ar trebui închise pentru a salva sistemul de învățământ din Republica Moldova. Potrivit datelor alarmante furnizate de PISA, Marian dă de înțeles că această măsură drastică este necesară pentru a contracara impactul negativ al școlilor cu un număr mic de copii asupra performanțelor educaționale ale elevilor, scrie ZIUA.MD

Propunerea vine inclusiv în contextul unui deficit de 7000 de cadre didactice și a necesității unor investiții semnificative în educație.

„Avem astăzi un deficit de 7000 de cadre didactice, investim deja 5.8% din PIB în educație (media UE 4.4%, RO 3.2%) și mai avem de lucru pe majorarea salariilor ca ele să devină pe deplin competitive. Avem nevoie de zeci de miliarde de lei pentru investiții și salarizare. Modelul – școli bune cu 6 copii nu este realist”, declară Marian într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit deputatului, un copil de 15 ani dintr-o școală mică prezintă o performanță echivalentă cu un copil de 13 ani dintr-o școală cu mai mult de 900 de elevi, iar 7 din 10 elevi din școlile mici nu pot rezolva cele mai simple sarcini. În încercarea de a aduce o schimbare majoră, Radu Marian sugerează închiderea unui număr semnificativ de școli în favoarea unor instituții mai mari și mai calitative.

Astfel, opțiunea prezentată de deputatul PAS ar include închiderea școlilor cu mai puțin de 100 de elevi, subliniind că aproximativ fiecare a patra școală din cele 1218 existente se confruntă cu această situație. Marian argumentează că modelul actual, cu școli mici și puțini elevi, nu este realist și că trebuie să fie adoptate măsuri drastice pentru a asigura un mediu educațional mai eficient.

Deputatul propune realocarea resurselor către școli mai mari și mai bune din apropiere, asigurând accesul elevilor prin intermediul unei strategii stimulative care să încurajeze părinții să își mute copiii în instituții de învățământ de calitate.

În acest context, astăzi, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, a solicitat invitația ministrului Educației, Dan Perciun, la ședința parlamentară pentru a furniza explicații cu privire la informațiile apărute referitoare la posibila închidere a unor instituții de învățământ. Surprinzător, solicitarea opoziției a fost sprijinită de 24 de deputați din PAS. Totuși, nu s-au adunat suficiente voturi pentru includerea propunerii în ordinea de zi – au fost 47 de voturi, cu patru mai puțin decât cele 51 necesare.

Leave a Reply