Skip to main content

În nordul Moldovei, se apropie momentul recoltării cartofilor cu maturare târzie, semnalând un randament bun în ciuda îngrijorărilor cauzate de vremea caniculară din a doua jumătate a verii. Fermierii afirmă că ploile abundente din luna august au avut un impact pozitiv asupra culturilor, transmite east-fruit.com.

Prețurile cartofilor au suferit o scădere constantă în ultimele săptămâni, ajungând la 9 lei/kg pentru soiurile noi și 10 lei/kg pentru cele autohtone. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de verele din ultimii cinci ani, când prețul atinseseră 16 lei/kg.

Inițial, exportul de cartofi moldovenești în regiunile de sud-est ale Ucrainei a avut un impact pozitiv asupra prețurilor interne. Totuși, campania de recoltare din Ucraina a dus la o scădere drastică a prețurilor în piața moldovenească.

Întrucât exporturile de cartofi în Ucraina au scăzut, Moldova se confruntă cu un nivel relativ ridicat al prețurilor în luna august. Aceasta este rezultatul gamei limitate de produse de la fermieri și preocupărilor legate de secetă.

Suprafața de cultură cu cartofi în sudul și centrul Moldovei a înregistrat o scădere de 10-15%, ca urmare a primăverii târzii.

Experții prognozează că odată cu creșterea ofertei de cartofi în luna august, prețul mediu en-gros pentru cartofii de calitate obișnuită ar putea ajunge la 4-5 lei/kg Cu toate acestea, rămâne o incertitudine cu privire la evoluția prețurilor pe termen scurt și posibila repetare a scenariului de anul trecut, când prețurile au scăzut semnificativ în urma importului de cartofi ieftini din Ucraina și a exportului de ceapă moldovenească în țările vecine.

 

agrotv.md

Leave a Reply