Skip to main content


Ilan Șor, liderul echipei Partidului Șor, a răspuns la o postare publicată de Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, în care a fost criticat pentru o anumită declarație politică.

În replica sa de astăzi, Șor a ținut să amintească ambasadorului european că în Moldova a avut parte de o justiție incorectă și că principalul martor nu a fost audiat până la pronunțarea sentinței. Astfel, crede Șor, pedeapsa primită în țara noastră este una incorectă și cu siguranță una politică.

Nu în ultimul rând, Ilan Șor a criticat și felul în care autoritățile de la Chișinău sunt impuse să “execute” indicațiile europenilor, interesele cetățenilor fiind pe plan secund sau chiar evitate de către guvernarea PAS.

În aceeași declarație, Ilan Șor a atras atenția asupra faptului că UE se antrenează în procesul de înarmare a Republicii Moldova, în loc să susțină cetățenii, așa cum face el.

“English bellow

Domnului mai puțin respectat, ambasador al UE în Moldova, Janis Mazeiks, care consideră că solicitările mele de a părăsi Moldova sunt „îmbucurătoare”, vreau să îi reamintesc unele detalii ale procesului judiciar care este numit hotărâre a instanței – o instanță pe care dumneavoastră și regimul pe care l-ați uzurpat o controlați.

Deci, la acest proces, nu mi s-a dat nici măcar voie să vorbesc.

Principalul martor al acuzării nu a apărut deloc, se ascunde de justiție în SUA și nu și-a depus încă mărturia, iar cererea noastră de a efectua o expertiză internațională asupra cazului a fost respinsă.

Este o rușine!

În Europa, pentru astfel de spectacole judiciare, s-ar fi luat măsuri, dar aici voi faceți ce vreți. Deocamdată.

Sub „conducerea” dumneavoastră, cu marionetele Sandu și Recean, Moldova se află într-o criză permanentă.

Încercați să ne învățați cum să conducem o țară, dar sub „binecuvântarea” dumneavoastră, am avut atât de multe întâmplări negative încât este greu de numărat.

Tariful la gaze a crescut de zece ori, iar electricitatea s-a scumpit de trei ori. Agricultura este în declin. Printre altele, am avut de-a face cu inflația, recesiune economică, creșterea datoriei externe, sărăcirea populației și a mediului de afaceri.

În timp ce eu aduc oameni înapoi în Moldova cu avioanele mele, dumneavoastră aduceți arme cu avioanele voastre – într-o țară care nu vrea și nu poate să lupte. În timp ce eu investesc gratuit în dezvoltarea infrastructurii Moldovei, voi împrumutați bani de la europeni și cereți să fie returnați cu dobândă.

Împingeți țara în noi datorii. Și închideți ochii în fața furturilor oficialilor moldoveni. Resursele pe care le atrag eu sunt direcționate în mod intenționat spre binele țării. Ele sunt câștigate cinstit și impozitate, doar nu în UE. Și nu cer nimic înapoi.

Toate aceste fapte dovedesc ineficacitatea dumneavoastră și lipsa unui plan real pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Oamenii fug de voi, fug din țară – o emigrare colosală.

Sunt împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Ceea ce ați putut să ne oferiți, deja ne-ați dat – sărăcie și dezastru. Nu mai este nevoie. Vom reuși cumva să ridicăm singuri țara.

Și încă ceva. Ambasadorii ar trebui să respecte protocolul diplomatic, nu să se amestece în politica internă a țărilor. Nu ar trebui să contribuie la închiderea în masă a mass-media de opoziție, la excluderea ilegală a partidelor, la alegerile fraudate, care sunt deja criticate și de OSCE și ENEMO.

Odată cu schimbarea puterii în Moldova, va trebui să plecați sau să învățați să respectați legile și tradițiile noastre. Moldova și poporul său merită respect.

Aș fi bucuros să mă întâlnesc cu dumneavoastră, domnule Mazeiks, într-o dezbatere deschisă, dar Dvs nu aveți curajul pentru asta”, a declarat Ilan Șor.

“Este îmbucurător să văd că un infractor condamnat vrea să plec din Republica Moldova. Înseamna că facem exact ceea ce trebuie, ajutând statul să scoată banii murdari din politica moldovenească.

Oricum, sunt sigur că mulți moldoveni și-ar dori ca „cel mai altruist și onest politician” să revină în Moldova, unde își poate petrece următorii 15 ani fără să-și schimbe locația”, este declarația oficialului european, criticată de Șor.

Leave a Reply