Skip to main content

Ex-ministru al Justiției și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a venit cu o reacție la amendamentul din legea avocaților ce ține de garantarea independenţei acestora, propus recent de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, Olesea Stamate.

Printr-o postare pe Facebook, Tănase s-a arătat nedumerit de inițiativa deputatului PAS și a întrebat-o dacă merită în acest fel să monteze întreaga comunitate a avocaților împotriva guvernării PAS.

„Câteva nedumeriri vis-a-vis de inițiativa de eliminarea din art.52 din Lg. Avocaturii a alin. 2 (Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante).

Este un amendament relativ recent la Legea Avocaturii, care vine să ofere avocaților un grad de protecție similară cu cea oferită judecătorilor și procurorilor. (Dacă nu mă înșel acest amendament a fost votat inclusiv de PAS)
Instituțiile represive ale statului niciodată nu vor cădea de acord cu instituția apărării în privința oportunității/utilității/necesității unor astfel de garanții. Cel ce are ciocanul in mâna, orice problema o vede ca pe un cui”, a scris Tănase.
Conform lui Tănase, din moment ce nivelul de garanții oferite instituției apărării a fost consolidat cu aceasta prevedere, diminuarea acestuia trebuie sa aibă argumente serioase.

Câte solicitări de acest gen au fost înregistrate de UA, câte din ele au fost admise si câte au fost respinse? Poate într-adevăr exista o problema de sistem pe care nimeni nu o sesizează?”, se mai întreabă fostul ministru.

Pe final, aceasta a ținut să o întrebe pe Olesea Stamate, dacă abrogarea acestei garanții, „chiar are o miza atât de mare, încât merita sa montezi întreaga comunitate a avocaților (care cu tot cu stagiari este de câteva mii de persoane social-active) împotriva actualei guvernări? Chiar nu era mai bine ca acest subiect sa fi fost discutat de către MJ si UA si sa fie găsită o soluție rezonabila si acceptabila pentru toată lumea?”.

Reamintim că, Uniunea Avocaților a cerut astăzi Parlamentului Republicii Moldova să retragă amendamentul propus de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, la proiectul de Lege cu privire la Avocatură.

Printr-o notă informativă, aceștia anunță că mâine și poimâine vor fi în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng, iar în cazul în care Parlamentul nu admite adresarea UARM, aceștia vor declarat grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Leave a Reply