Skip to main content

După victoria Evgheniei Guțul la alegerile bașcanului Găgăuziei, întreaga echipă a început să realizeze în autonomie proiectele de infrastructură promise. Echipa lui Ilan Șor, a cărei activitate a fost mulți ani axată pe bunăstarea locuitorilor regiunii, realizează  acum  activ toate promisiunile electorale.

În cadrul acestui proces, Evghenia Guțul și echipa sa au vizitat satul Dezghingea și comuna Svetlîi, care fac parte din autonomie. În Dezghingea, a fost luată decizia de a reabilita imediat complexul social și sportiv, iar în comuna Svetlîi – de a construi două drumuri noi.

Aceștia au fost primii pași în realizarea proiectelor de anvergură în domeniul dezvoltării infrastructurii în Găgăuzia, concepute de Evghenia Guțul și susținute de echipa lui Ilan Șor. Bașcanul și echipa sa sunt hotărâți să transforme regiunea, să o facă mai prosperă și mai confortabilă pentru locuitori.

În Dezghingea, administrația locală susținută de echipa „ȘOR” intenționează să reconstruiască clădirea abandonată a școlii vechi și să edifice o Casă de Cultură multifuncțională pentru sat. Clădirea reabilitată va oferi noi oportunități pentru dezvoltarea cercurilor de tineret și organizarea evenimentelor diverse, de asemenea va deveni un loc de autorealizare pentru generația în vârstă a satului.

Primarul din Dezghingea, Vasile Capsamun, a remarcat că, pre vremuri, clădirea a fost o școală unde mulți locuitori și-au petrecut copilăria. Cu toate acestea, a rămas abandonată în decurs de 15 ani.

„Acum, datorită sprijinului echipei „ȘOR”, a apărut șansa de a da clădirii o nouă viață. Sunt convins că, datorită acestui sprijin, satul Dezghingea va trece prin schimbări pozitive și va deveni mai atractiv pentru locuitorii săi”, a declarat Vasile Capsamun.

În timpul vizitei sale la Dezghingea, proaspătul bașcan ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul, și-a exprimat dorința de a crea condiții favorabile pentru locuitorii din Găgăuzia, în special pentru copii. Ea a vorbit despre planurile de reconstrucție a complexului socio-sportiv abandonat, începând cu înlocuirea ferestrelor și ușilor vechi cu unele moderne și eficiente din punct de vedere termic, realizate din material PVC. De asemenea, sunt planificate izolarea termică, tencuirea fațadei și a pereților exteriori ai clădirii, care au suprafață totală de 1.350 m2.

„Astăzi ne aflăm în satul Dumneavoastră și acesta este primul proiect pe care îl vom realiza pe teritoriul autonomiei noastre. Chiar înainte de a prelua funcția de Bașcan, dorim să creăm condiții pentru ca copiii să se ocupe în condiții confortabile în Dezghingea, iar această clădire abandonată de mulți ani să-și găsească o nouă menire. Vom repara fațada clădirii, vom înlocui ferestrele și ușile cu termopane de calitate, care vor ajuta la menținerea căldurii în interiorul clădirii pe timp de iarnă”, a declarat Evgenia Guțul.

Bașcanul ales al Găgăuziei și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și încrederea acordată, și a promis că va justifica această încredere prin acțiunile sale. Reconstrucția complexului socio-sportiv din satul Dezghingea va deveni primul obiect realizat de echipa lui Ilan Șor în Găgăuzia, confirmând astfel dorința Bașcanului de a acționa în beneficiul locuitorilor autonomiei.

Primarul de Orhei, Pavel Verejanu, prezent la începutul lucrărilor a subliniat că transformarea Găgăuziei demarează anume din satul Dezghingea. Iar în următorii patru ani, echipa lui Ilan Șor va transforma întreaga autonomie într-un ținut înfloritor.

„În campania electorală am promis că Găgăuzia va deveni un tărâm de vis, iar echipa lui Ilan Șor va munci pentru prosperitatea autonomiei. Preferăm să investim în țara noastră și să atragem investitori locali pentru realizarea proiectelor în beneficiul cetățenilor. Începutul bunăstării în regiune, în satul Dezghingea, este primul pas în această direcție”, a remarcat Pavel Verejanu.

De asemenea, primarul de Orhei a menționat importanța începerii îmbunătățirii de la instituțiile de învățământ, deoarece viitorul țării depinde de creșterea și dezvoltarea noii generații. El și-a exprimat încrederea că dezvoltarea Găgăuziei va avea perspectivă favorabilă pentru generațiile viitoare, unde locuitorii se vor bucura de o viață mai bună și mai prosperă. Echipa lui Ilan Șor va continua să muncească pentru prosperitatea și dezvoltarea autonomiei, făcând tot posibilul pentru a atingerea acestui scop.

Localnicii sunt încrezători că și complexul cultural renovat va oferi o viață satului și va contribui la descoperirea multor talente, care până acum au rămas neobservate. Ei așteaptă cu nerăbdare deschiderea Casei de Cultură, și își exprimă recunoștința față de investitori pentru participarea lor activă la viața satului.

„Satul nostru parcă este pustiu – nu se construiește nimic, totul se distruge. De aceea, acest proiect este foarte important și necesar pentru dezvoltarea și transformarea satului nostru”, – a remarcat unul dintre locuitori.

Și în comuna Svetlîi din raionul Comrat, pe strada Molodejnaia, au început lucrările de construcție, pe care localnicii le-au așteptat mult timp. Proiectul este implementat și cu sprijinul echipei lui Ilan Șor și al noului Bașcan al Găgăuziei, Evgenia Guțul.

Drumul cu o lățime de 6 metri va fi pavat, iar în prezent sunt în desfășurare lucrările de montare a bordurilor și de nivelare a carosabilului. Localnicii sunt siguri că construcția drumurilor noi va ușura semnificativ traficul și va face circulația pe străzi  mai sigură, de asemenea va oferi copiilor posibilitatea să ajungă în siguranță la instituțiile de preșcolare și școlare.

Lungimea primului drum nou este de 350 de metri, iar în viitorul apropiat, tot în satul Svetlîi, este planificată reparația străzilor problematice din apropiere. Acest proiect este primul dintre cele promise în contextul dezvoltării Găgăuziei.

Alexandru Panov, președintele organizației teritoriale Comrat și membrul echipei lui Ilan Șor, au confirmat angajamentul asumat de către echipă în soluționarea problemelor din UTA Găgăuzia, îndemnându-i pe toți să se unească și să lucreze împreună pentru a depăși problemele grave.

Primarul comunei Svetlîi, Pavel Filceacov, a subliniat că construcția drumurilor în pavaj este o abordare inovatoare și de calitate.

„Acesta este un început și o abordare complet nouă a problemelor. Drumurile sunt construite cu pavele – această metodă fiind una de clasă superioară”, a declarat Pavel Filceacov.

Din 2015, echipa lui Ilan Șor implementează cu succes proiecte sociale și de infrastructură, îmbunătățind calitatea vieții a sute de mii de cetățeni, așa cum sunt construcția și modernizarea terenurilor de joacă, parcurilor, instituțiilor educaționale și medicale, centrelor culturale, precum și construcția drumurilor și instalarea iluminatului modern în sate și orașe.

Leave a Reply