De 15 ani de zile se tot reformează justiția, iar pentru desfășurarea acesteia au fost cheltuite, până astăzi, în jur de 300 de milioane de euro. O spune președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu. Potrivit acestuia, actuala guvernare, la fel ar fi eșuat la capitolul reformarea justiției, însă nu ar dori să recunoască acest fapt , ne informeaza Tv6.md.
RUSLAN CODREANU, președintele Partidului Puterea Oamenilor: „Eu cred că cei de la guvernare își dau bine seama că au cam dat-o în bară cu promisiunile privind reforma justiției. Numai că așa e calitatea clasei politice că nu poți face un pas în urmă, să faci o analiză și să zici ”noi nu avem nici capacități, oamenii pe care i-am numit să lupte cu justiția, cu procuratura, cu anticorupția, cu judecătorii, nu au capacități, nu au cunoștințe. Ei doar au fost niște numiri politice și noi ne-am aventurat într-o luptă în care am ieșit perdanți”. Dar cine a avut de suferit? Noi ca și societate, ca imagine, ca om de rând”.
Mai mult, politicianul declară că prea mari au fost așteptările de la partidul aflat la guvernare, iar pentru cele promise, cei din PAS ar trebui să poartă o răspundere.
RUSLAN CODREANU, președintele Partidului Puterea Oamenilor: „Știri că s-a furat o găină și i s-a dat 7 ani zile, sunt pline. Dar oamenii care promiteau deoligarhizare și erau nume notorii prin toată presa, eu îi văd pe mulți dintre ei, astăzi, lideri de partide politice. Au fost niște lozinci și așteptările pe care le-au creat în societate, au fost mult prea mari și acum trebuie să răspundă pentru așteptările pe care le-au creat”.
Anterior, președintele Maia Sandu a recunoscut că reforma justiției din Moldova a dat rezultate modeste – în ciuda voinței politice puternice a autorităților și a sprijinului poporului. Ea a declarat acest lucru la un eveniment dedicat lansării Proiectului Reforma Justiției și Anticorupție finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.
Sandu a menționat că reforma justiției sa confruntat cu rezistență unor persoane din justiție și din instituții anticorupție, dar mai devreme sau mai târziu sistemul va fi curățat.
Ea a mai subliniat că miza acestor reforme este uriașă – reforma justiției este o condiție primordială pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
În urmă cu un an, Maia Sandu a spus deja că reforma justiției se desfășoară prea încet. În septembrie anul trecut, vorbind la un forum despre reforma justiției și lupta împotriva corupției, șeful statului a spus că sistemul justiției trebuie curățat de urgență. Iar în februarie curent, Ministerul Justiției a publicat conceptul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor.
Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului 2025, pe peste 300 de judecători și procurori îi așteaptă o testare minuțioasă, adică ”vetting-ul”.
Ministerul Justiției presupune că cel puțin 30-40% dintre judecători și procurori vor demisiona pentru a evita trecerea probelor.