Skip to main content

Membri și susținători ai Partidului ”ȘOR” și Partidului Renaștere au protestat astăzi în fața Parlamentului. Aceștia s-au arătat nemulțumirea față de nproiectul de lege cu privire la redenumirea Zilei Victoriei și schimbarea datei în care să fie marcat evenimentul.

Alături de cetățenii de rând, la manifestație au participat și.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „Astăzi, foarte mulți colegi și prieteni de-ai noștri au venit aici pentru a-și arăta indignarea față de acel proiect, care a fost înregistrat aici, în Parlament, și care este pe ordinea de zi. Acel vestit proiect 145, care de fapt desființează o sărbătoare care ne unește pe noi, ziua Victoriei, ziua de 9 mai”.

Purtătorul de cuvânt a fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, ne-a spus că nu comentează manifestația și declarațiile făcute.

Menționăm că, potrivit proiectului de lege, denumirea de „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei” va fi înlocuită cu „Ziua Victoriei asupra
Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Inițial, denumirea evenimentului urma să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, însă deputații PAS au propus un amendament.

”Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală 8 mai de încheiere al celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în proiectul de lege elaborat de deputații PAS.

De asemenea, autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”. Deocamdată, proiectul nu a fost dezbătut în Parlament.

Leave a Reply