Skip to main content


Președintele PNM Dragoș Galbur a ieșit la atac . Recent pe o rețea de socializare a a apărut un text scris de Galbur in adresa vechiului sau cunoscut din Irlanda, acutual deputat în parlamentului RM Ion Șpac (PAS)

“Această postare este despre incompetență și impostură, nu despre profesii sau bani.

Pe deputatul Ion Șpac l-am cunoscut în Irlanda, era președintele organizației PAS de acolo. Timid, cuminte, fără mari sclipiri intelectuale. Activa în construcții. Am participat împreună la organizarea alegerilor prezidențiale.

 

Ion Șpac a finanțat generos campania electorală a PAS-ului, fapt care l-a adus pe lista de la parlamentare, iar rezultatul puternic în urma alegerilor l-a propulsat în Parlament și l-a făcut deputat. Al treilea cel mai bogat deputat din Parlament. După Denis Ulanov și Andrei Spînu.

 

Și așa cum în Republica Moldova banii înseamnă putere, nu a durat mult până când Ion Șpac a ajuns un fel de baron în raionul său natal – Călărași. Astăzi călărășenii îl numesc “reșala”. Ca-n filmele din anii ’90.

Ion Șpac nu are studii superioare, având la bază școala medie incompletă din Peticeni și un tehnicum în construcții la Hîncești. Experiența sa de lucru este una destul de modestă: paznic la școala din sat, lucrător de deservire, șef de Toc la Călărași, apoi la construcții în Irlanda.

Știți, eu am un respect aparte pentru toate profesiile, pentru fiecare om care își muncește cinstit banul, acasă sau în străinătate, dar în cazul lui Ion Șpac și PAS, am o problemă!

Ion Șpac a fost pus de PAS în Comisia parlamentară de securitate națională, apărare și ordine publică, responsabil de relația Parlament — NATO. Pe pagina sa de facebook putem vedea postări în care se laudă că participă la conferințe NATO legate de securitatea Republicii Moldova etc. Incredibil! Când avem război la graniță și rușii abia așteaptă să pună laba pe noi, tu îl pui în Comisia parlamentară de securitate națională, apărare și ordine publică pe paznicul de la școala din Peticeni, pe care l-ai adus de pe șantier din Irlanda? Vai de capul vostru! Și de al nostru tot.

Nu mă opresc aici. Incompetența trebuie deconspirată și adusă în atenția opiniei publice întotdeauna! Hai să vedem ce inițiative legislative a înaintat domnul deputat Șpac în Parlament:
– Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal al Republicii Moldova nr. 985
– Proiectul de lege pentru modificarea Legii securității statului nr.618/1995
– Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative din Codul Vamal
– Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate
– Proiectul Codului electoral al Republicii Moldova

 

Explicați-mi, vă rog, care poate fi nivelul relevant de competență a unui absolvent al tehnicumului de construcții din Hîncești în 1991, în modificarea Codului Penal al Republicii Moldova în 2023 și în relația cu NATO pe subiecte de securitate regională pe timp de război? Eu chiar nu găsesc explicații.

 

Despre faptul că Ion Șpac împrăștie despre mine zvonuri false prin Irlanda precum că aș fi proiectul lui Plahotniuc sau Cavcaliuc, nu o să intru în detalii. Nu e primul și nici ultimul. Astăzi orice prost poate împrăștia zvonuri despre mine. Când trebuia de ajutat PAS-ul, eram bun, azi când îi trag de guler, gata, îs mâna Moscovei. Fie.

Lasă moldovenii din Irlanda să știe cum deputatul Ion Șpac racolează primari din fostul Partid Democrat, care au lucrat pentru Plahotniuc și îi aduce în PAS. Exemplu recent e primarul din Sipoteni, care fugărea prin sat membrii PAS pe vremea când PD era la guvernare, care o numea pe Maia Sandu uzurpatoare și lesbiană, iar astăzi Ion Șpac l-a făcut om bun cu acte în regulă. Țineți minte chestia aia cu filtrul de integritate PAS? V-au păcălit!

 

 

Tot Ion Șpac este acela care până în ultimul moment l-a protejat pe primarul PAS de la Călărași, Ion Olari, pe care CNA l-a prins cu scheme, delapidări de fonduri și otkaturi din licitațiile publice. Prietenii mei din Călărași nu mă vor lăsa să mint când zic că oamenii din localitate îl atenționau pe Ion Șpac că primarul face scheme și bagă mâna în sac, dar acesta s-a făcut că nu vede și nu aude.

Mai pot atâtea să povestesc despre acest deputat incompetent care a ajuns în fotoliul moale din Parlament, doar pentru că a finanțat PAS în campaniile electorale, dar mă opresc aici deocamdată. Că și așa îi pare rău diasporei pe cine a trimis în Parlamentul de la Chișinău și mă tem că o să-i demotivez să mai iasă la următoarele alegeri.

Weekend fain!

Leave a Reply