Ulanov: Nu respectă practica Curții Europene a Drepturilor Omului
Partidul de la guvernare, PAS, vrea să le interzică deputaților, primarilor, consilierilor, dar și altor membri ai partidului interzis ”ȘOR”, să candideze la alegeri timp de trei ani. În acest sens, în Parlament a fost înregistrat un proiect de modificare a Codului electoral, care ar impune restricții membrilor partidelor declarate neconstituționale. Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a calificat această măsură drept justificată și oportună. La rândul lor, reprezentanții partidului desființat ”ȘOR”, au declarat că proiectul de lege elaborat de partidul de guvernământ nu corespunde normelor constituționale ale Republicii Moldova și nici practicii Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Despre înregistrarea în Parlament a proiectului de lege, care ar scoate în afara legii pentru câțiva ani, nu doar
Partidul ”ȘOR”, dar și mai mulți dintre membrii acestuia, a anunțat pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS, Olesea Stamate.
Documentul prevede că persoanele care fac parte din organele de conducere ale unui partid declarat neconstituțional, precum și membrii acelui partid, care au deținut funcții alese precum deputați, primari, consilieri locali sau reprezentanți ai partidului care au fost pe listele electorale suplimentare, nu vor putea participa la alegeri timp de trei ani după ce formațiunea politică a fost declarată neconstituțională.
„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.
Deputatul independent Denis Ulanov, ales în Parlament pe listele partidului desființat ”ȘOR”, a declarat că proiectul de lege elaborat de PAS nu respectă normele constituționale ale Republicii Moldova și nici practica Curții Europene a Drepturilor Omului.
DENIS ULANOV, deputat independent: „De exemplu, există o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului împotriva fostului președinte al Lituaniei, care a fost pus sub acuzare, iar în hotărârea de punere sub acuzare a fost interzis dreptul de a fi ales la orice nivel de guvernare în Lituania – în parlament și așa mai departe. Această persoană a contestat decizia, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut interdicția dreptului de a fi ales ca fiind o încălcare absolută a Convenției Europene. Aceasta nu este o sentință penală. Ceea ce face acum PAS cu acest proiect de lege este să substituie justiția penală, înlocuind toate principiile Convenției Europene, care sunt aplicabile în acest caz”.
Potrivit lui Ulanov, scopul principal al acestui proiect de lege este evident: împiedicarea reprezentanților Partidului ”ȘOR” de a participa la următoarele scrutine – alegerile locale din acest an, cele prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025. De aceea, documentul stabilește limitele exact pentru trei ani.
Am solicitat reprezentanților partidului de guvernământ să comenteze această declarație, însă purtătoarea de cuvânt a fracțiunii PAS, Adriana Vlas, nu a răspuns solicitării noastre.
De asemenea, am solicitat Comisiei Electorale Centrale un comentariu. Pavel Postică, vicepreședintele CEC-ului, a declarat că în timpul apropiat Comisia va prezenta avizul său cu privire la modificările la Codul electoral propuse de deputații PAS.
PAVEL POSTICĂ, vicepreședinte, CEC: „Dacă mă exprim înainte ca Comisia Electorală Centrală să ia o decizie, nu voi putea participa la ședința în care se va analiza problema”.
Amintim că, Partidul “ȘOR” a fost scos în afara legii în data de 19 iunie. Curtea Constituțională a satisfăcut cererea Guvernului și a decis să considere neconstituțională formațiunea politică “Șor” și nul orice act al acesteia adoptat după dizolvare.
Comentând hotărârea, judecătoarea Domnica Manole a declarat că înalta instanță și-a bazat hotărârea pe faptele dovedite de finanțare ilegală a formațiunii politice, de cumpărare de voturi și de mituire a protestatarilor.
Deputatul Marina Tauber, aleasă pe listele partidului ”ȘOR”, a declarat că hotărârea Curții Constituționale va fi atacată la CEDO, în timp ce liderul partidului interzis, Ilan Șor, a anunțat crearea unui nou bloc politic “Șansă, Obligații, Realizări”, care va fi prescurtat ”Ș.O.R”. Potrivit acestuia, 10 partide intenționează să se alăture blocului.