Skip to main content


Organizarea licitației de la aeroport intră astăzi în ultima fază, însă acuzațiile nu contenesc. Liderul PDCM, Ion Chicu, cere ca persoanele care au decis transmiterea în locațiune a activelor aerogării să fie identificate și trase la răspundere. Acesta a publicat detalii din denunțul depus la Procuratura Anticorupție, în care se menționează că licitația este organizată cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului, scrie alerta.md.

În extrasul publicat de Chicu se menționează că Agenția Proprietății Publice, în calitate de fondator al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, a comis un și întreg de abuzuri, depășindu-și clar competențele, inclusiv prin faptul că decizia de înstrăinare a spațiilor a fost luată „fără o decizie privind oportunitatea dării în locațiune a activelor întreprinderii, emisă de organul competent, Consiliul de administrație a ÎS „AIC”.

Potrivit autorilor denunțului, caietul de sarcini, prin care este stabilit modul de selectare a candidatului, nu a fost aprobat prin decizia Agenției Proprietății Publice.

„Caietul de sarcini nu include obligații investiționale, a fost elaborat tendențios, în care fără o justificare și argumentare economică și tehnică, au inclus condiții de eligibilitate în care se încadrează doar o singură întreprindere (concluzie rezultată din informațiile publice, corespondența din aprilie 2023 a APP și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” cu Lagardere. Contrar pct. 12 din Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate, în vigoare la data lansării licitației, care prevedea că termenul de dare în locaţiune a bunurilor neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public, neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare, nu poate depăşi un an, au inclus în caietul de sarcini termenul de dare în locațiune, pe o perioadă de 3 ani”, se menționează în sesizarea depusă la Procuratura Anticorupție.

Precizăm că perioada de depunere a dosarelor expiră luni, 15 aprilie 2024, o zi a fost rezervată pentru examinare a dosarelor, iar câștigătorul ar urma să fie anunțat miercuri, 17 aprilie curent.

Purtătoarea de cuvânt a AIC, Natalia Cojocaru, a confirmat pentru realitatea.md că, până acum, doar compania „Lagardere Travel Retail” s-a înregistrat la licitație. Mai mult, aceasta a menționat că, de această dată, concursul nu va fi pus pe pauză și nici anulat, chiar dacă, în prezent, procurorii anticorupție desfășoară investigații pe marginea acestui caz.

„Atâta timp cât nu este emis de către organele competente un act juridic care să demonstreze că aceasta (n.r. licitația de la Aeroport) nu este legală, licitația se desfășoară conform calendarului”, a precizat Natalia Cojocaru.

Leave a Reply