Skip to main content

Însuși partidul de la guvernare contribuie la creșterea popularității partidului „ȘANSĂ”. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea, după ce un recent sondaj de opinie a arătat că această formațiune politică ar putea accede în parlament, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate.

CORNELIU CIUREA, analist politic: Însuși partidul PAS, prin declarațiile liderilor, îl potențează și îl saltă. Acesta și este paradoxul, partidul de guvernământ luptă din răsputeri cu partidul „ȘANSĂ” și prin acest lucru îl ridică, îl înalță cumva accentuează că „acesta este partidul rival cu care noi luptăm”. Și evident cei care nu vor să voteze cu PAS-ul își orientează spre partidul „ȘANSĂ”.

Totuși, spune Corneliu Ciurea, o mare parte a popularității acestei formațiuni politice se datorează și proiectelor sociale inițiate cu suportul lui Ilan Șor.

CORNELIU CIUREA, analist politic: „Există și o contribuție deloc de neglijat a guvernării, în obținerea popularității, dar, sigur, rămâne valabilă idea că acest partid, chiar dacă în spatele lui stă un lider oligarh, prin acțiunile sale, prin faptul că distribuie ajutoare, prin faptul că acordă subvenții ți inițiază proiecte utile pentru oameni, este cumva acceptat, are priză în rândul populației destul de sărace, care în R. Moldova este majoritară. Deci sunt două argumente. În primul rând stau acțiunile partidului „ȘANSĂ” inspirate de la partidul „ȘOR” și, doi, însăși guvernarea prin aceste acțiuni represive contribuie la creșterea popularității acestui partid”.

Reprezentanții puterii nu au comentat deocamdată această opinie.

Menționăm că potrivit unui recent sondaj iData cinci partide ar putea accede în viitorul Parlament în cazul unor alegeri anticipate. Două partide sunt PAS și PSRM, iar a treia formațiune politică, care intră cu încredere în Parlament, este Partidul Șansă. Ele sunt urmate de MAN și PDCM.

La întrebarea ”În care politician din Republica Moldova aveți cea mai mare încredere?” – 22 la sută dintre cei intervievați au spus că în Maia Sandu. 10, 6% declară că au încredere în Ilan Șor, iar 9,4 la sută în fostul președinte Igor Dodon.

Leave a Reply