Skip to main content

Deputați din 16 state sunt așteptați pe 27 noiembrie, la Chișinău, pentru a participa la Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE).

Evenimentul va avea loc în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat emis de Legislativ, parlamentarii vor dezbate subiectul ce se referă la sprijinul integrării europene și promovarea dezvoltării durabile a regiunii ICE.

În cadrul deschiderii evenimentului vor ține discursuri președintele Parlamentului, Igor Grosu, secretarul general al ICE, Roberto Antonione, și președintele interimar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene, Igor Chiriac.

La eveniment vor participa și vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Delegației UE în Republica Moldova.

Tot pe parcursul zilei de 27 noiembrie vor avea loc ședințele celor trei comisii generale ale Adunării Parlamentare: Comisia generală pentru afaceri politice și interne, Comisia generală pentru afaceri economice și Comisia generală pentru afaceri culturale. La sfârșitul dezbaterilor, va fi adoptat documentul final al reuniunii.

De menționat că, în 2023, Republica Moldova deține Președinția Inițiativei Central Europene. ICE este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală și științifică între statele membre.

Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea țărilor și instituțiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova este membru al Inițiativei Central Europene din anul 1996.

Leave a Reply