Skip to main content

Parintele Savatie Baștovoi a venit cu o reacție după ce bărbatul din capitală  a fost amendat cu peste 4000 de lei pentru că a improvizat în apartamentul în care locuia o secție de preparare a prânzurilor, pe care ulterior le livra.

,,Dragii mei moldoveni care vă luptați cu corupția: președinți, premieri, miniștri și consilieri care cereți poliției să alunge bietele femei care vînd ouă și lapte pe trotuarele Chișinăului și să deconspire tați săraci care în garsonierele lor fac gamele cu borș pentru a le vinde ca prînz altor săraci care, muncind mereu, nu au bani de un prînz „legalizat” la o cantină, lăsați-mă să vă numesc moldoveni, fără vreun sens peiorativ, ci cu gingășie să vă amintesc că toți sînteți niște săraci, că și miliardarii noștri nu au bani din moștenire, ci fiecare a crescut cu pîine înmuiată în borș.

De unde în voi cinismul de a arăta unei țări întregi un tînăr bărbat „prins că făcea prînzuri fără autorizație”? În anii ’90, eram atît de săraci, încît mama mea cumpară ziua cîteva pîini pe care le revindea noaptea pe stradă, căci nu se inventase non-stopul. Dar știți ce făcea? Le încălzea pe aburi ca să fie mai ademenitoare! Dacă ați fi condus voi pe atunci, ați fi arestat-o…

Dragii mei, corupția nu se măsoară doar în bani. Cea mai cumplită corupție este coruperea demnității umane, umilirea la care sînt supuși oamenii noștri, mamele și frații, copiii și bătrînii. Iar asta nu se întîmplă doar acolo unde căutați voi „miliardul furat”. Cei care fură miliarde nu vor fi prinși de voi, dar nu asta ne prăpădește ca oameni. Miliardele se fură de acolo de unde stau miliardele, adică le furați între voi, din acei bani care oricum nu au ajuns și nu vor ajunge niciodată la bietul popor. Așa că nu ne interesează miliardele voastre. Corupția care ne ucide este aici cu noi, la școală, la grădiniță, la spital, la pădurar, la polițistul de sector, la baronii și tartorii aceștia din provincii, care sînt cîtă frunză și iarbă și prin care, și fără de care, voi, bravilor luptători cu corupția, nu puteți exista. Dacă vreți să faceți puțină ordine, nu mai hrăniți lumea cu telenovele despre mafie, ci mai uitați-vă la umilința pe care au instaurat-o miile de funcționari provonciali care trăiesc ca Leoncio pe fazendă, tăind și spînzurînd după cum au cheful.

Vă doresc succes în munca voastră, stimați președinți, premieri, miniștri și consilieri, de azi și de mîine. Iar moldovenilor le zic, nu deznădăjduiți, am trecut noi și prin lucruri mai grele, trecem și peste asta.

Vede Dumnezeu.”

Leave a Reply