Skip to main content

 

 

 

La situația din 14 octombrie 2023, zi în care locuitorii din Chișinău sărbătoreau în stradă Ziua oralului, Ilan Șor a reușit să repatrieze în țară 315 de persoane aflate în zonele de conflict din Israel, acolo unde are loc un război deschis. Pe de altă parte, Guvernul Republicii Moldova a confirmat pentru telegraph.md că cele 121 de persoane raportate ieri au ajuns pe curse regulate, respectiv pe cheltuiala lor și fără vreun suport bugetar din partea statului, ne informează sinteza.org.

Amintim că zborurile umanitare organizate de Ilan Șor au întâmpinat greutăți de operaționalizare chiar din prima zi, când Autoritatea Aeronautică Civilă a reacționat că are la dispoziție 48 de ore pentru a autoriza zborurile charter, inclusiv zborul organizat de liderul politic menționat mai sus.

Anunțul Autorității Aeronautice Civile a scandalizat opinia publică, dar și echipa lui Ilan Șor, implicată activ în recepționarea cererilor de la moldovenii care vor să fugă din inima războiului, dar și în organizarea zborurilor.

Potrivit informațiilor publice până în prezent, primele persoane evacuate cu sprijinul lui Ilan Șor au ajuns în Republica Moldova pe parcursul zilei de 13 octombrie 2023, pe o cursă Tel Aviv – București și au fost aduse la Chișinău cu un microbuz. În aceeași zi, după un scandal imens, la Chișinău a mai ajuns o cursă charter, în care au fost 29 de persoane, inclusiv femei și copii

Ieri, 14 octombrie 2023, la Chișinău au ajuns încă o cursă organizată de Ilan Șor. Potrivit lui, aproape 300 de moldoveni au fost scoși din Israel la bordul unui avion Airbus A-330, aeronavă de același tip ca și cea folosită de Emmanuel Macron, președintele Franței. Prețul unui astfel de aparat zburător este de peste 200 de milioane de dolari (după cum raportează siturile de specialitate), nivelul riscului asumat fiind suficient de mare.

Revenind la succesele Guvernului de la Chișinău, este de menționat că autoritățile controlate de PAS anunță actualizarea informației zilnice și redactarea comunicatelor de presă. Referitor la repatrierea moldovenilor aflați în Israel și Fâșia Gaza, informează că a delegat încă un diplomat la misiunea diplomatică din Egipt, iar principalul obiectiv este evacuarea moldovenilor aflați în Fâșia Gaza. În rest – oamenii să respecte instrucțiunile autorităților din Israel și să caute curse comerciale pentru a se refugia din zonele de conflict.

Urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. În ultimile zile, principalul obiectiv al autorităților a fost și continuă să fie protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, având în vedere riscurile majore pentru viața acestora. Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, menține contact permanent cu ei”, a transmis Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă, moldovenii fiind îndemnați să completeze un formular și să se informeze doar din surse credibile.

Referitor la acțiunile Ambasadei Republicii Moldova în Israel, unele persoane care au ajuns la Chișinău susțin că au contactat misiunea diplomatică, dar li s-a spus să aștepte soluții, nimic mai mult. Totuși, cetățenii au decis să completeze formularul lui Ilan Șor, iar unii au reușit să ajungă acasă înainte ca autoritățile să facă actualizarea la următorul comunicat de presă.

Potrivit echipei lui Ilan Șor, au fost procurate bilete de avion încă pentru aproximativ 100 de persoane, iar acum se caută avioane libere pentru a repatria încă cel puțin 650 de persoane care vor să ajungă acasă în siguranță.

Moldovenii aflați în Israel pot solicita ajutor pentru a ieși din această țară. Aceștia se pot adresa Ambasadei RM de la Tel Aviv sau direct lui Ilan Șor.
“Scrieți-mi și eu vă voi ajuta cu organizarea zborului spre Moldova – formularul de contact. Rămâneți în siguranță”, a anunțat Șor.

de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reamintește importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: israel.mfa.gov.md
email: tel-aviv@mfa.gov.md
telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: call.center@mfa.gov.md

 

Leave a Reply