Skip to main content

electricity transmission pylon silhouetted against blue sky at dusk

Adunarea generală a operatorului pieței de energie electrică și gaze naturale din România, OPCOM, care este filială Transelectrica, a aprobat înființarea unei întreprinderi fiică la Chișinău, care va opera piața de energie electrică. Întreprinderea se va numi „Operatorul pieței de energie M”, (OPEM) și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice cu un capital social de 500 de mii de lei, scrie Moldpres.

Decizia vine în contextul în care luni, 11 decembrie 2023, la Chișinău a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și R. Moldova. Părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

„Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Relatează ziua.md.

Leave a Reply