Skip to main content

Adunarea Populară a Găgăuziei a eșuat din nou la data de 12 august în ceea ce privește aprobarea structurii Comitetului Executiv al autonomiei. Deputații nu au reușit nici de această dată să ajungă la un consens, în ceea ce privește componența propusă.

Astfel, se creează impresia că aleșii locali nu știu ce vor și totul pare a fi o farsă, cu scopul de a trage de timp și de a nu-i permite bașcanului Evghenia Guțul să-și îndeplinească pe deplin obligațiile.

Ședința a început cu discuții despre posibilitatea schimbării prezidiului legislativ. Deputații și-au manifestat nemulțumirea față de situația creată și lipsa de cooperare dintre președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul.

„Anterior, dumneavoastră, (n.r. președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov) v-ați întâlnit des cu bașcanul, ați discutat despre toate problemele, ceea ce nu se întâmplă și în prezent. Nu ne putem întruni la nesfârșit și insista asupra poziției noastre. Trebuie să ajungem la un numitor comun și să rezolvăm problemele. Nu putem vota de 17 ori, așa cum considerați voi. Poate, într-adevăr, ar fi mai bine să schimbăm prezidiul și să oferim posibilitatea de a lucra?”, a propus deputatul Grigorii Cadîn.

În replică la situația creată, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat: „Poziția noastră rămâne neschimbată”. Ea și-a manifestat nemulțumirea față de tergiversarea aprobării Comitetului Executiv și a subliniat importanța respectării legilor găgăuze.

„Domnule Constantinov, de două săptămâni vorbiți despre lege. În 2017, 2019 și în octombrie 2022, actuala componență a Comitetului Executiv a fost aprobată conform aceleiași structuri.  De ce acum, a doua – a treia săptămână discutăm aceste subiecte? Dumneavoastră obstrucționați activitatea noastră. Nu putem începe realizarea promisiunilor noastre. Ceea ce se întâmplă acum blochează activitatea mai multor direcții: sănătate, protecție socială, tineret și sport, finanțe și administrare fiscală – totul ce este parte a structurii organizării eficiente a funcționării autonomiei”, a declarat Evghenia Guțul la Adunarea Populară a Găgăuziei.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, și-a exprimat convingerea că președintele Dmitrii Constantinov obligă echipa bașcanului Guțul să ia decizii prin șantaj.

„Legea și Constantinov – sunt contradictorii. Dumneavoastră trebuie să demisionați. Constantinov șantajează conducerea echipei „ȘOR”, inclusiv pe bașcan. Noi nu trebuie să ascultăm omul, care astăzi a mers împotriva legii”, a declarat Dudoglo.

El a remarcat că în Chișinău dezbaterile privind aprobarea componenței Comitetului Executiv provoacă bucurie.

„Dar ce rău dorește bașcanul? E un om nou. Haideți să-i oferim posibilitatea să lucreze. Evghenia Guțul vrea să activeze conform legilor găgăuze, nu încalcă nimic, își dorește așa o structură – are dreptul. În acest caz, trebuie susținută, ea a fost aleasă de popor, dar nu să-i punem piedici”, a adăugat Dudoglo.

Ședința Adunării Populare a Găgăuziei s-a terminat pe neașteptate cu declarația președintelui Dmitrii Constantinov.  El a anunțat despre încetarea întrunirii și a părăsit sala.

„Stimați colegi, deoarece nu am aprobat structura Comitetului Executiv, declar ședința închisă”, a spus Constantinov.

El a reiterat că structura Comitetului Executiv, propusă de Guțul, nu corespunde legii. În același timp, a recunoscut că, anterior, au fost aprobate alte componențe, contrar legislației.

Deputatul Ilia Uzun și-a exprimat speranța că blocajul va fi depășit.

„Eu cred că vom reuși să facem un pas înapoi, și să depășim această situație dificilă. În curând, va avea loc congresul deputaților la toate nivelele. Țineți minte cuvintele președintelui Adunării Populare – dacă în decurs de doi ani nu vom face nimic, ne vom depune mandatele. Dar ce am făcut noi? Degrabă Adunarea Populară, în actuala componență, face doi ani”, a subliniat Uzun.

De menționat că deputații trebuie să examineze componența Comitetului Executiv, după aprobarea structurii organului executiv.

Între timp, în fața clădirii Adunării Populare a fost organizat un miting de susținere a bașcanului, Evghenia Guțul. Participanții, cu steaguri ale Găgăuziei și pancarte, au subliniat necesitatea începerii activității și aprobării structurii Comitetului Executiv, pentru a putea fi realizate promisiunile față de popor.

Leave a Reply