Skip to main content

O explozie a avut loc în această noapte pe teritoriul regiunii transnistrene, iar fragmente dintr-o rachetă de fabricație sovietică au fost descoperite în satul Chiţcani. Despre asta a anunțat copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleacov, menționând că nu au fost înregistrate victime şi pagube. Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că a trimis observatori militari la fața locului, tv6.md.

Potrivit presei din regiunea transnistreană, în noaptea de 25 septembrie, localnicii din Chiţcani, Tiraspol și Bender au auzit o explozie puternică. Dimineața, copreședintele Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleacov, a comunicat că o rachetă a explodat în aer și fragmentele acesteia au căzut în zona satului Chiţcani.

OLEG BELEACOV, copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului: „La ora unu noaptea, deasupra Transnistriei s-a produs o explozie.
În urma deflagraţiei, unele obiecte au căzut în zona satului Chiţcani. Este vorba despre fragmente ale rachetei S-300. Nimeni nu a avut de suferit. Obiectul s-a dovedit a fi periculos deoarece este un focos de rachetă. Propulsorul acestea lipsește. Se pare că a fost distrusă în aer. Trebuie totuşi de aflat ce-i cu racheta asta, cum a ajuns pe teritoriul nostru, de unde a fost lansată”.

În cadrul anchetei, s-a stabilit că fragmentele găsite într-o gospodărie ar face parte din focosul unei rachete S-300, modelul anului 1968, a spus copreședintele CUC. Elementul de luptă al rachetei a fost ridicat, iar incidentul va fi discutat la următoarea şedinţă a Comisiei Unificate de Control, a adăugat Beleacov.

Unul dintre posturile de televiziune din Transnistria a arătat în reportajul său un crater, care ar fi fost format de fragmentele de obuz căzute, însoțind imaginile cu spusele unui bărbat care locuiește alături.

DMITRI, martor ocular Am văzut mai multe părți, una avea vreo trei metri lungime. Și diametrul cam aşa. Iată încă nişte…

– Tot de la rachetă?

– Da, fragmente.

Între timp, reprezentanții așa-numitului Minister de Interne de la Tiraspol au comunicat că în satul Chiţcani, locuitorii unei gospodării au găsit în grădina lor resturi care ar proveni de la o rachetă de apărare aeriană. Aceștia le-au spus forţelor de ordine că pe la ora două noaptea au auzit zgomotul caracteristic de cădere al unui obiect mare şi greu. Dar nu s-au încumetat să iasă pe întuneric. Instituţia a precizat că fragmentul descoperit de rachetă nu prezintă niciun pericol iminent.

Am solicitat o reacție de la Biroul pentru Reintegrare a Moldovei, care a comunicat pentru Orizont TV că informația a fost plasată pe site-ul Ministerului Apărării. Acesta la rândul său scrie că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. La această etapă, nu este clară originea obiectului identificat și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acestuia.

De menționat că incidentul din regiunea transnistreană a coincis cu atacul nocturn al trupelor ruse asupra regiunii Odesa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina, Iuri Ignat, în această noapte rușii au inventat un traseu complex ca să încerce să lovească din spate. „De fapt, zburând deja din regiunile de est către centrul țării, rachetele și dronele au schimbat cursul și sau întors de-a lungul hotarului moldovean la Odesa. Inamicul folosește diverse mijloace de atac aerian ca să distragă atenția sistemului de apărare aeriană și să lovească țintele cu pagube maxime”, a declarat reprezentantul Forțelor Aeriene din Ucraina citat de UNIAN.

Potrivit comandamentului acestor Forțe, toate cele 19 drone și 11 din 12 rachete “Kalibr” au fost doborâte. Un proiectil de acest tip și alte două supersonice Onyx nu au putut fi neutralizate. Potrivit portalului UNIAN, gara maritimă din Odesa a fost avariată semnificativ, iar grânarele au fost distruse.
Șeful administrației militare regionale locale, Oleg Kiper, a declarat că două persoane au fost ucise în urma atacului nocturn de la Odesa. Cadavrele lor au fost găsite sub dărâmături. În plus, fragmentele căzute au avariat şi au provocat incendii la depozitele unei întreprinderi și la o casă privată din suburbiile Odesei. Suflul exploziei a rănit o femeie care a fost transportată la spital.

În noaptea de 25 septembrie alerta atacului aerian a fost anunțată în toată Ucraina. Explozii au avut loc în Odesa, Krivoy Rog și regiunea Herson. În regiunea Odesa, inclusiv Reni și Izmail, avioanele au fost ridicate în aer, funcționau activ sistemele de apărare aeriană, informează presa ucraineană. Menționăm că în condiții de ostilități este imposibil de verificat exactitatea informațiilor furnizate de părțile beligerante.

Leave a Reply