Skip to main content

Magistrata de la Judecătoria Chișinău, Valentina Garabagiu, va sta 30 de zile în arest preventiv. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Bălți, acolo unde a fost adus și Mihail Diaconu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Cel din urmă se va afla sub control judiciar timp de 60 de zile.

„Măsura preventivă arest preventiv și eliberarea unui mandat de arest pe un termen de 30 de zile, de la 14 noiembrie, ora 13.00, până pe 14 decembrie, ora 13.00”.

Valentina Garabagiu este învinută pe patru capete de acuzare, trei pentru trafic de influență și unul – corupere pasivă. Aceasta a refuzat să discute cu jurnaliștii.

Și avocatul judecătoarei a fost rezervată în comentarii pentru presă.

„Noi vom contesta decizia instanței. Pentru asta există Curtea de Apel”, a declarat avocata Valentinei Garabagiu.

„Doamnei judecător i se aduc învinuiri pe patru capete de acuzare pe infracțiuni din domeniul corupției. La moment, urmărirea penală este în derulare, se efectuează mai multe acțiuni de urmărire penală. După cum ați văzut, astăzi, în privința învinuitei Valentina Garabagiu a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Consider că demersul procurorului a fost corect admis. Într-adevăr, sunt temeiuri”, declară Andrei Formusatii.

Valentina Garabagiu, este magistrata care și-a luat abținere de la judecarea dosarului din 2019 al fostului premier Vlad Filat, în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

La Judecătoria Bălți a fost adus și Mihail Diaconu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Conform presei de la Chișinău, magistratul este bănuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, după ce, împreună cu judecătorii Garri Bivol și Valentina Garabagiu, ar fi susținut că are influență asupra unor judecători de la Curtea de Apel Chișinău pentru a aplica o măsură preventivă mai blândă în privința unei persoane cercetate în cadrul unui dosar penal. Aceștia ar fi pretins de la inculpat circa 3000 de euro.

Deși procurorii au cerut 30 de zile arest la domiciliu, Mihail Diaconu va sta doar 60 de zile sub control judiciar.

 „Neașteptat. După atâta timp de deliberare consider că încheierea este una nefondată și va fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Bălți”, a adăugat procurorul.

Amintim că, pe 14 noiembrie, în oficiile, mașinile și la domiciliile a patru magistrați – Radu Grecu, Mihail Diaconu, Garri Bivol și Valentina Garabagiu – au avut loc percheziții, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători cercetați penal de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. Doar doi dintre cei patru judecători cercetați pentru corupere pasivă și trafic de influență au fost reținuți de oamenii legii.

sursa: nordnews.md

Leave a Reply