Skip to main content

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a avut o întâlnire online cu agricultorii din Orhei, Comrat și Taraclia. Politicianul a menționat că Moldova este o țară preponderent agrară, unde aproape fiecare al doilea cetățean se ocupă direct sau indirect cu agricultura, dar, din păcate, această industrie este astăzi în declin din cauza altor priorități ale actualei guvernări.

„Statul s-a îndepărtat de fermieri, mai ales în ultimii ani, de când autoritățile de la Chișinău acordă mai multă atenție și grijă producătorilor străini, inclusiv celor agricoli, decât fermierilor din țară. Ne aflăm într-o situație stupidă și anormală, într-o țară agrară, unde rafturile magazinelor sunt pline de fructe și legume de import, în timp ce cele moldovenești putrezesc în grădini și pe câmpuri. Regimul Sandu-PAS a abrogat o lege care obliga lanțurile de comerț cu amănuntul să ofere cel puțin 50 la sută din rafturile magazinelor pentru produsele agricole moldovenești. Și asta în pofida faptului că Uniunea Europeană a luat măsuri de protecție față de produsele ucrainene, iar noi, fiind o țară agricolă, întoarcem spatele propriilor producători”, a declarat Ilan Șor.

Politicianul a remarcat că acțiunile actualului Guvern al PAS duc la distrugerea producătorilor locali, la creează multe probleme și împiedică crearea unor mecanisme de sprijinire a acestora. Piața uriașă rusă, care era una strategică pentru produsele agricole moldovenești, este închisă din cauza acțiunilor criminale ale regimului de la Chișinău și deschisă pentru așa-zisele „alte piețe importante” în Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, ceea ce este un basm pentru titlurile frumoase ale promisiunilor guvernamentale.

„Practica bine-cunoscută pentru producătorii moldoveni arată că exporturile către alte piețe, inclusiv în UE, reprezintă un mit, deoarece Europa nu are nevoie de fructele și legumele moldovenești. Ei au producție proprie din belșug și nu vor renunța la produsele locale în favoarea celor din Moldova. Și acest lucru este absolut normal pentru oamenii de stat adevărați”, a adăugat Șor.

El a amintit și despre faptul că prețul motorinei a crescut de două-trei ori în timpul guvernării Maiei Sandu și PAS. S-au scumpit și îngrășămintele și pesticidele, piesele de schimb și toate utilajele agricole. Potrivit experților, în acest an, fermierii moldoveni vor suferi pierderi de aproape două miliarde de lei!

„Maia Sandu și PAS au promis, înainte de a veni la guvernare, că vor oferi mai mult sprijin fermierilor. Unde sunt banii promiși? Guvernul le este dator fermierilor încă pentru anul trecut și continuă să-i hrănească cu promisiuni că lucrurile se vor îmbunătăți în curând. Promisiunile lor sunt însă doar cuvinte goale. Eu și echipa Partidului „ȘOR” am sprijinit un număr de fermieri pentru ca aceștia să poată exporta produse agricole pe piața Federației Ruse. Această oportunitate i-a ajutat să evite falimentul atât anul trecut, cât și anul acesta”, a mai menționat Ilan Șor.

Este de remarcat faptul că Ilan Șor nu s-a limitat doar la a critica actualul guvern, ci a propus un set de măsuri legislative și organizatorice care permit în prezent consolidarea eforturilor și sprijinirea fermierilor din țară. Totodată, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, care a fost prezent la întâlnirile cu agricultorii, a promis că, în cel mai scurt timp, va structura problemele menționate și doleanțele fermierilor și va veni, la începutul lunii iulie, cu propuneri pentru a rezolva problemele producătorilor agricoli.

Leave a Reply