Skip to main content

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a făcut mai multe dezvăluiri din culisele negocierilor privind componența noului Comitet Executiv al Găgăuziei, propusă de bașcanul Evghenia Guțul. Asta după ce Adunarea Populară a autonomiei a respins-o, pe motiv că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză. Potrivit lui Ilan Șor, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a propus o listă de persoane plină de amante, cumetri și copii ai deputaților, care nu a fost acceptată, deoarece, din start, Șor a anunțat că membrii Comitetului Executiv vor fi aleși pe criterii de profesionalism.

„Ca urmare a circului organizat de martorii din secta Maiei Sandu din Adunarea Populară a Găgăuziei, am decis să explic ce se întâmplă, de fapt, și ce apără ei. După victoria Evgheniei Guțul la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei și a echipei noastre, Dmitri Constantinov a fost printre cei care au apărat rezultatele scrutinului și decizia locuitorilor autonomiei. Mulți mi-au spus atunci că el acționează împotriva socialiștilor și că își urmărește doar propriile interese, dar eu, sincer, am crezut că acționează așa cum îi dictează conștiința și pentru binele Găgăuziei, înțelegând că sunt singurul care poate contribui la dezvoltarea autonomiei. În realitate însă aceasta a fost o poveste, care a nu a durat prea mult”, a declarat Ilan Șor, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Prin urmare, Ilan Șor a oferit detalii despre discuțiile pe care le-a avut cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, și cum a procedat acesta.

„Dmitri Constantinov m-a vizitat, iar pe ordinea de zi a discuțiilor au fost incluse trei subiecte: Primul se referă la Planul de investiții pe care intenționăm să-l implementăm pe teritoriul autonomiei găgăuze, în viitorul apropiat. Al doilea subiect – unirea politicienilor din Găgăuzia, în vederea scopului comun de a apăra interesele regiunii. Asta în contextul în care, în ultimii 30 de ani, politicienii moldoveni, abil, i-au dat la o parte pe cei din Găgăuzia. Regiunea nu a primit nimic în schimbul voturilor. Unii politicieni locali au mai primit câte ceva, dar locuitorii de rând ai regiunii nu au obținut nimic. La un moment dat, am înțeles că poziția lui Constantinov nu ne va oferi posibilitatea să realizăm acest deziderat. Cel de-al treilea subiect a fost despre formarea Comitetului Executiv. Din start, am menționat faptul că de selectarea membrilor acestuia se vor ocupa profesioniști din afara țării, care nu au cumetri, socri, fini, rude etc. În primul rând, am insistat asupra faptului ca membrii Comitetului Executiv să fie aleși pe criterii de profesionalism. Ulterior, am aflat lista candidaților propuși de Constantinov, care era însă plină de soții, amante, cumetri și chiar copii ai deputaților Adunării Populare a Găgăuziei. Această iresponsabilitate m-a uimit. Prin urmare, am refuzat categoric oferta lui Constantinov. În acel moment, am înțeles că planul de susținere a echipei noastre consta în crearea unei componențe a Comitetului Executiv care să controleze banii pe care îi aducem în Găgăuzia și care să încerce să fure, așa cum a fost și în trecut. Eu nu am permis acest lucru nici la Orhei, nici în Taraclia și în nicio altă localitate pe care o administrăm. Niciodată nu am acceptat nepotismul, deoarece acest fenomen duce la corupție și haos”, a adăugat Ilan Șor.

Așadar, Ilan Șor a reiterat că noua componență a Comitetului Executiv a fost formată din profesioniști, iar dacă aceasta nu va fi aprobată, Adunarea Populară a Găgăuziei ar putea fi dizolvată.

„După discuțiile cu reprezentanții unei companii mari din Rusia, cu experiență internațională, și în urma discuțiilor cu fiecare dintre candidații propuși, vă asigur că aceștia sunt profesioniști și port responsabilitatea personală pentru ei. Drept răspuns, Constantinov a devenit un oponent al acestei componențe a Comitetului Executiv, argumentând că membrii acestei structuri nu cunosc limba găgăuză. Deși, majoritatea deputaților Adunării Populare nu vorbește limba găgăuză, dar asta nu i-a împiedicat să activeze în funcțiile pe care le au! Poporul găgăuz a crezut în Evghenia Guțul, în mine și în echipa mea. De aceea, ne vom îndeplini promisiunea făcută în fața oamenilor, de a le schimba viața în bine, indiferent de cât de mult ne vor împiedica. Voi organiza o revoluție în infrastructură, voi oferi gaz la un preț normal, voi majora salariile și pensiile. Știm că acest circ a fost pus la cale cu scopul ca nici vinerea aceasta să nu fie votată componența noului Comitet Executiv. Conform legii Găgăuziei, după două încercări eșuate, bașcanul are dreptul de a dizolva Adunarea Populară. Și atunci, dragi deputați, dacă nu vă veți putea împăca cu gândul că rudele voastre nu vor fi la putere, va trebui să faceți față alegerilor, la care va trebui să demonstrați că meritați sau nu să rămâneți deputați ai Adunării Populare. Domnul Constantinov, alegând dintre oameni, prosperitatea Găgăuziei, presiunile din partea lui Sandu, precum și posibilitatea de a fura, din păcate, a ales a doua cale! Îmi pare rău și sunt foarte dezamăgit. Ați avut posibilitatea să deveniți erou, dar ați ratat această șansă. Dumnezeu și poporul ne vor judeca! Noi suntem de neînvins! Locuitorii Găgăuziei așteaptă schimbări în bine și noi le vom îndeplini această dorință”, a conchis Ilan Șor.

Leave a Reply