Skip to main content

Israelul trebuie să înceteze să bombardeze Gaza și să ucidă civili, a declarat președintele francez Emmanuel Macron presei britanice. Nu există „nicio justificare” pentru aceste bombardamente, a declarat Macron pentru BBC într-un interviu publicat vineri seara, adăugând că o încetare a focului ar aduce beneficii Israelului scrie ziua.md

„Împărtăşim durerea (Israelului). Şi împărtăşim dorinţa lor de a scăpa de terorism. Dar de facto, astăzi, civilii sunt bombardaţi. Aceşti bebeluşi, aceste femei, aceşti bătrâni sunt bombardaţi şi ucişi. Nu există nicio justificare şi nicio legitimitate pentru acest lucru. Prin urmare, îndemnăm Israelul să se oprească”, a subliniat şeful statului francez.

Macron a subliniat că Franța „condamnă în mod clar” acțiunile teroriste ale Hamas, dar că, deși recunoaște dreptul Israelului de a se proteja, „îi îndemnăm să oprească acest bombardament” în Gaza.

„Sper că o vor face”, a spus președintele francez când a fost întrebat dacă dorește ca alți lideri – inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie – să se alăture apelurilor sale pentru încetarea focului.

Washingtonul a refuzat să susțină apelurile pentru o încetare totală a focului, susținând în schimb pauze în lupte pentru a permite ajutorul umanitar.

Într-o declarație care răspunde comentariilor lui Macron, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că liderii lumii ar trebui să condamne Hamas, și nu Israelul.

„Aceste crime pe care Hamas le comite astăzi în Gaza vor fi comise mâine la Paris, New York și oriunde în lume”, a spus Netanyahu.

Un copil este ucis, în medie, la fiecare 10 minute în Fâșia Gaza, a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața Consiliului de Securitate al ONU, avertizând: „Nimeni nu este în siguranță”, transmite Reuters.

El a spus că jumătate din cele 36 de spitale din Gaza și două treimi din centrele sale de asistență medicală primară nu funcționează, iar cele care funcționeazăsunt depășite, descriind sistemul de sănătate ca fiind „în genunchi”.

După o lună de bombardamente și la aproape două săptămâni după ce Israelul a lansat o ofensivă terestră majoră în teritoriu, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat vineri că 11.078 de oameni au fost uciși, în timp ce 1,5 milioane au fugit din casele lor, scrie BBC.

Leave a Reply