Skip to main content


Proiectele de infrastructură continuă să fie implementate în raionul Orhei,,care îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții locuitorilor. Datorită eforturilor comune ale autorităților locale și a sprijinului filantropului Ilan Șor, construcția noului trotuar în satul Jeloboc a fost finalizată cu succes.

Acest proiect a primit recenzii entuziaste din partea locuitorilor, care de mult timp așteptau schimbări pe una dintre cele mai aglomerate străzi, unde zeci de copii merg, zilnic, spre școală și grădiniță.

„Nu există cuvinte pentru a exprima ce frumusețe au făcut în satul nostru. Ar trebui să  apreciem. Suntem foarte recunoscători pentru ceea ce au făcut pentru noi”, a declarat o săteancă.

Alți locuitori au subliniat că noul trotuar, realizat din pavaj de calitate, a făcut deplasarea lor  mai sigură, în special pentru copii, care înainte trebuiau să meargă pe drumul pe care circulau mașinile. Acum, însă, pot folosi în siguranță noul trotuar.

„Noul trotuar construit în satul nostru este un adevărat progres. Nu doar că ne înfrumusețează mediul înconjurător, dar ne oferă și siguranță, mai ales copiilor, care merg la școală în fiecare zi. Înainte, trebuia să mergem pe stradă, unde se produceaum deseori accidente, și era foarte periculos.  Acum, datorită trotuarului, ne simțim mai în siguranță, și asta ne îmbunătățește calitatea vieții noastre.”

„Am așteptat mult timp să văd un trotuar în satul nostru și acum mă bucur că acest proiect a fost finalizat.Noul trotuar nu doar că dă satului nostru un aspect mai modern și mai îngrijit, dar îmbunătățește și nivelul de confort pentru pietoni. Acum se poate să mergem în siguranță, fără să ne îngrijoreze traficul”, a declarat o femeie.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a evidențiat importanța acestui proiect de infrastructură pentru comuna Piatra, și a precizat că este pentru prima dată când este construit un trotuar atât de lung. Proiectul are drept scop asigurarea securității locuitorilor și reducerea accidentelor rutiere, provocate de lipsa trotuarelor.

„Este în premieră când se construiește un trotuar de aproximativ 1,2 kilometri, care face legătura între comuna Piatra și satul Jeloboc. Acest proiect este destinat, în primul rând,  asigurării securității tuturor locuitorilor comunei.  Anterior, lipsa trotuarelor, ducea, adesea, la accidente rutiere. Cu sprijinul lui Ilan Șor și al administrației raionale Orhei, în urma numeroaselor solicitări din partea localnicilor, am alocat fonduri și am implementat acest important proiect de infrastructură pe una dintre străzile centrale ale satului”, a menționat Dinu Țurcanu.

Este important de menționat că, până în prezent, în satul Jeboloc au fost deja efectuate modificări semnificative ale infrastructurii, inclusiv modernizarea a două posturi de transformare, instalarea a șase kilometri de rețea electrică și a 255 de lumini LED. Potrivit politicianului și filantropului Ilan Șor, astfel de proiecte impulsionează economia raionului Orhei. Sarcina principală este nu doar crearea noilor obiecte de infrastructură, dar și convingerea imigranților moldoveni să revină în țară.

Ilan Șor a mai subliniat că, în acest an, este planificată modernizarea a încă 30 de localități din raionul Orhei, în conformitate cu ambițioasa Strategie „Raionul Orhei – raion de vis”.

Scopul acestor eforturi este crearea condițiilor favorabile pentru locuitori, precum și atragerea cetățenilor plecați peste hotare înapoi acasă.

Leave a Reply