Skip to main content

Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Data a fost stabilită de membrii Comisiei Electoral Centrale (CEC) pe 4 iulie. Hotărârea va intra în vigoare la data de 7 august 2023, atunci când va începe și perioada electorală, scrie Newsmaker.md

CEC anunță că campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

În perioada următoare, CEC va elabora și va aproba Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale, care va conține acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral.

Potrivit CEC, în total, 3 299 973 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urnele de vot pe 5 noiembrie. Din numărul total, 2 768 816 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. CEC precizează că diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (260 495 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (270 662 persoane).

Leave a Reply