Skip to main content


În lista de candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt mai multe persoane care, din cauza acțiunilor ilegale constatate anterior de Autoritatea Națională de Integritate, încă pot candida la alegerile locale din această toamnă.

Declarația aparține activistului civic Vlad Bilețchi, care a acuzat ANI de complicitate la ascunderea persoanelor care nu au dreptul de a candida la alegerile locale, transmite Știri.md

Vlad Bilețchi spune că, la distanță de două săptămâni, ANI a prezentat organelor electorale două liste diferite. Astfel, dacă în prima listă sunt incluse 70 de persoane care nu au dreptul de a candida la alegeri, în cea de-a doua listă au dispărut 21 de persoane, fiind incluse doar 49.

„Vă prezint un singur exemplu. Luăm la întâmplare o persoană care în prima listă se regăsește, iar în cea de-a doua nu mai figurează la ANI că ar avea interdicție de a participa la alegeri – Vitalie Țîței. Pe pagina oficială www.echipaeuropa.md, unde se regăsesc candidații PAS pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023, la funcția de primar pentru localitatea Pociumbăuți, raionul Râșcani, candidat este nimeni altul decât Vitalie Țîței, în privința căruia a fost emis actul de constatare nr. 138/18 din 13 decembrie 2019, rămas definitiv prin încheierea Curtii Supreme de Justiție din 15 iunie 2022. Acesta inițial a fost introdus în lista transmisă la CEC cu interdicția de a candida la funcția de primar pentru perioada 15 iunie 2022 – 15 iunie 2025, iar ulterior, într-un mod miraculos, a dispărut din acea listă”, a declarat Bilețchi.

Activistul civic se întreabă la ce ne mai trebuie ANI dacă rezultatele muncii sale sunt duse direct la urna de gunoi.

„Cel puțin 21 de oameni au fost scoși în doar două săptămâni din această listă privind interdicția de a ocupa funcții publice. Noi vedem foarte clar că cea mai înaltă jurisdicție, Curtea Supremă de Justiție, a respins recursurile lor și astfel a menținut decizia ANI. Prin efectul legii, aceștia trebuiau să rămână în continuare în această listă de interdicție a ocupării funcțiilor publice. Care este temeiul legal prin care au fost scoși? Dacă nu există temei legal, înseamnă că acest lucru este ilegal și cineva trebuie să facă pușcărie”, a mai spus Vlad Bilețchi.

În acest sens, activistul civic a declarat că va sesiza Procuratura Generală și CEC pentru a verifica dacă aceste persoane au fost scoase ilegal din listă.

 

 

Leave a Reply