Skip to main content

Comisia de la Veneția a evaluat negativ acțiunile autorităților moldovenești, reprezentate de regimul Sandu-PAS, care la nivel legislativ le-a interzis foștilor membri ai Partidului Politic ,,ȘOR” să candideze la alegeri.

După cum se precizează în încheiere, prin decizia sa, Parlamentul Republicii Moldova a încălcat o serie de principii și standarde internaționale prin impunerea unor astfel de restricții severe asupra dreptului de a fi ales.

„Introducerea unor astfel de restricții este un act de discriminare nepermis, nu sunt acceptabile restricții colective, fără stabilirea vinovăției individuale, în plus, restricțiile nu s-au bazat pe criterii obiective, iar accesul adecvat la justiție nu a fost asigurat pentru a le contesta”, se spune avizul Comisiei.

În acest sens, Partidul ,,ȘOR” declară că mai devreme sau mai târziu, toate încălcările autorităţilor împotriva poporului moldovenesc, vor ieși la suprafață, iar făptașii cercetați penal.

Verdictul Comisiei de la Veneția demonstrează că autoritățile Republicii Moldova nu respectă principiile fundamentale ale democrației și ale statului de drept, nu respectă principiile pe care s-au angajat să le implementeze în calitate de stat candidat la UE. Aceste greșeli au fost sesizate și de Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Oricât de mult ar vrea guvernarea să intimideze opoziția, nu va reuși. Mai devreme sau mai târziu, aceste încălcări grave împotriva poporului vor fi pedepsite.

Leave a Reply