Skip to main content

Vasile Bolea: CEC a devenit un instrument de cenzură.

Comisia Electorală Centrală a obligat Partidul Politic „Renaștere-Vozrojdenie” să-și scoată corturile și să nu ma distribuie materialele publicitare în spațiul public. Decizia a fost luată, după ce au fost depuse mai multe sesizări de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind pretinse acțiuni ilicite ale formațiunii, referitoare la amplasarea corturilor și distribuirea unor pliante informative.

Într-un comunicat emis, CEC menționează că în sesizările depuse de oamenii legii se spune că Partidul Politic „Renaștere-Vozrojdenie”, pe parcursul lunii iulie 2023, a amplasat în mai multe localități din Republica Moldova corturi, unde au fost distribuite și pliante informative. De asemenea, reprezentanții poliției declară că, în corturi, membrii formațiunii politice colectau semnături pentru a declara neconstituțional și nepopular un alt partid politic.

”Fiind examinate sesizările, CEC a constatat că pliantele distribuite de Partidul Politic „Renaștere-Vozrojdenie” nu conțin elementele de identificare indicate în Legea nr. 62/2022 cu privire la publicitate, și a obligat formațiunea politică să elimine materialele din spațiul public în termen de 3 zile de la data adoptării hotărârii CEC”, se arată în hotărârea Comisiei.

Tot acolo se precizează că decizia CEC va fi remisă inspectoratelor de poliție, pentru a fi examinată oportunitatea inițierii procesului contravențional, precum și Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, în vederea examinării legalității prelucrării de către partid a datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice.

Reprezentanții partidului Renaștere declară însă că hotărârea CEC este nefondată, luată la indicația partidului de guvernare.

VASILE BOLEA, deputat independent, Partidul Politic ”Renaștere-Vozrojdenie”: „Răspândirea acestor pliante au avut un singur scop: familiarizarea cetățenilor cu acele probleme care sunt în țară. Cine este responsabil de aceste probleme, de crearea lor, rezolvarea lor și au avut un caracter informativ.  Decizia a fost luată ca urmare a unei plângeri depusă de PAS, partidul de guvernământ. Se vede că ei nu acceptă nicio critică din partea nimănui. CEC-ul, în cazul de față, devine un instrument de cenzură politică. Ne apropiem de instaurarea unei dictaturi totale la noi în țară”.

De cealaltă parte, CEC a negat acuzațiile aduse de deputat.

ALEXANDRU BERLINSCHI, secretarul general al CEC: „Este un fals. CEC-ul acționează în baza Codului Electoral și în baza legislației conexe. Mai mult decât atât, în ședința publică de ieri s-au adus toate argumentele juridice. Legea cu privire la publicitate oferă partidelor politice posibilitatea să desfășoare o publicitate politică. În hotărârea Comisiei s-a constatat că acele pliante, acele corturi nu corespund Legii 62 cu privire la publicitate, respectiv, Comisia a interzis difuzarea acestora”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS a calificat declarațiile lui Bolea drept aberații. Potrivit Adrianei Vlas, toate partidele trebuie să respecte legislația electorală. Anterior, polițiști au demontat mai multe corturi instalate de Partidul Renaștere-Vozrojdenie pentru colectarea semnăturilor prin care partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate să fie declarat neconstituțional. Reprezentanții opoziției consideră că oamenii legii au acționat la comanda PAS.

Partidul de guvernământ a negat aceste acuzații. Iar Inspectoratul General de Poliție a spus că angajații săi au demontat corturile pentru încălcări în distribuirea materialelor electorale.

 

Leave a Reply